Nouă organizații non-guvernamentale din Republica Moldova vor beneficia de câte 145.000 de dolari din partea PNUD și a Elveției pentru a-și dezvolta afacerile și a promova „competitivitatea prin inovație”.
Este vorba de localitățile Coșnița, Criuleni, Pîrîta, Doroțcaia și Slobozia-Dușca, cu specializarea economică în turism rural – clusterul „Inima Nistrului”, Nisporeni, Valea Mare, Lozova, Dolna, Micleușeni, Cioara, Ciutești, Bălăurești și Seliște: cultivarea și prelucrarea plantelor medicinale și aromatice – clusterul „Herbafruct”; și Cimișlia, Sadaclia, Ciucur-Mingir, Cenac, Valea Perjei, Hîrtop, Ivanovca Nouă, Gradiște, Abaclia și Mihailovca: creșterea oilor și a caprelor, precum și prelucrarea produselor lactate și a derivatelor lor – clusterul „Cimișlia-Basarabeasca”.
„Primul pas către dezvoltarea locală este să descoperim „bijuteriile ascunse” ale unei regiuni. Acestea sunt sectoare, sau clustere, care au un potențial vizibil de creștere și creare a valorii adăugate. În cadrul proiectului „Piețe reziliente și incluzive în Moldova”, sprijinim dezvoltarea turismului rural în regiunea Dubăsari, valorificarea plantelor medicinale și aromatice din orașul Nisporeni și comunitățile învecinate și comercializarea produselor lactate din lapte de oi și capre din orașul Cimișlia și comunitățile învecinate”, a subliniat Guido Beltrani, directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.
Proiectul „Piețe reziliente și incluzive în Moldova” își propune să sporească dezvoltarea economică locală și reziliența în comunități prin susținerea antreprenoriatului local, sporirea investițiilor și crearea locurilor de muncă decente pentru localnici, în special tineri, femei, persoane cu dizabilități, migranți reveniți și refugiați.