Direcția Generală Învățământ din UTA Găgăuzia a emis un ordin prin care obliga profesorii și elevii claselor liceale să participe, pe 2 februarie, la un marș pentru a marca aniversarea așa-zisului referendum din 2014. La scurt timp, Ministerul Educației și Cercetării de la Chișinău a venit cu o reacție, subliniind că va sesiza organele de drept în legătură cu aceste acțiuni.
Presa din autonomie a publicat marți, 30 ianuarie, un document semnat de șefa Direcției Generale Învățământ din UTA Găgăuzia, Natalia Cristeva, prin care directorii tuturor celor 44 de instituții de învățământ au fost obligați să organizeze participarea cadrelor didactice și a elevilor din clasele liceale la marșul „consacrat aniversării a 10 ani de la referendumul din 2014”. Evenimentul ar urma să se desfășoare, pe 2 februarie 2024, la Comrat.
Documentul mai stipulează că, în aceeași zi, 88 de directori și directori adjuncți (câte două persoane din cele 44 de instituții de învățământ) trebuie să participe la un forum privind „referendumul” din 2014.
La scurt timp, Ministerul Educației și Cercetării de la Chișinău (MEC) s-a autosesizat și a solicitat Direcției Generale Învățământ din UTA Găgăuzia, directorilor instituțiilor publice de învățământ general și profesorilor „să nu admită perturbarea procesului educațional”
Totodată, instituția a informat că urmează „să sesizeze organele de drept în privința acțiunilor factorilor de decizie din cadrul Direcției Generale Învățământ Găgăuzia cu referire la inițiativa de implicare a elevilor în participare la evenimentul din 2 februarie 2024”.
Ministerul Educației de la Chișinău a mai precizat că, în conformitate cu prevederile Codului educației al Republicii Moldova, personalul didactic, științifico-didactic, științific și de conducere are obligația „să nu facă și să nu admită propagandă șovină, naționalistă, politică, religioasă, militaristă în procesul educațional”, precum și obligația de a nu implica elevii și studenții în acțiuni politice (mitinguri, demonstrații, pichetări).
Astfel, după reacția oficială a Ministerului Educației de la Chișinău, presa de la Comrat a scris că șefa Direcției Generale Învățământ din UTA Găgăuzia, Natalia Cristeva, a semnat astăzi un alt ordin prin care a anulat prevederile documentului buclucaș.
Amintim că, pe 2 februarie 2014, în UTA Găgăuzia a avut loc un așa-zis referendum. În urma acestuia, peste 98,9% dintre locuitorii UTA Găgăuzia au declarat că susțin independența regiunii, în cazul în care R. Moldova și-ar pierde suveranitatea, iar 98,47% dintre ei au spus că își doresc ca R. Moldova să adere la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Autoritățile de la Chișinău au calificat acest referendum drept ilegal și nu au recunoscut rezultatele lui.