Una dintre cele mai valoroase picturi româneşti aflate în proprietate privată este oferită în custodie Muzeului Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău de către un colecționar corporativ român, prin intermediul Casei de Licitaţii Artmark și cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău se arată într-un comunicat de presă al Institutului Cultural Român. Pictura “Ţărăncuţă cu fuior pe cale”, semnată de Nicolae Grigorescu, a fost adjudecată, anul trecut, cu suma de 250.000 de euro şi este a treia cel mai bine vândută operă pe piaţa românească de artă.
“Ţărăncuţă cu fuior pe cale” (ulei pe pânză, 55,5 x 88,5 cm) abordează tematica satului tradiţional românesc, care i-a adus artistului consacrarea. Lucrarea ilustrează o scenă pastorală, cu silueta graţioasă a unei ţărănci torcând şi o turmă de animale într-un peisaj scăldat de soare, emblematică pentru viziunea grigoresciană din apropierea anului 1900.
În România, Grigorescu este cel mai bine vândut pictor român, opera cedată spre expunere muzeală ocupând a treia poziţie în clasamentul celor mai importante vânzări de opere de artă românească de pe piaţă şi a doua ca valoare din creaţia lui Grigorescu (artistul domină 8 poziţii din top 10, cu opere adjudecate între 175.000 şi 270.000 de euro). De asemenea, este unul dintre puţinii artişti români ai perioadei sale recunoscut la nivel internaţional, operele sale fiind vândute la marile case de licitaţii din Statele Unite ale Americii, Anglia şi Franţa.
Ceremonia de predare în custodie a capodoperei va avea loc luni, 4 iunie 2012, la ora 11.30, la Hotel Leogrand. Vor lua cuvântul domnii Boris Focşa, Ministrul Culturii, Tudor Zbârnea, Directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău, Petre Guran, Directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” şi Alexandru Bâldea, Directorul Casei de Licitații Artmark.
Colaborarea dintre Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, colecționarii români şi Artmark oferă iubitorilor de artă din Chişinău prilejul de a admira capodopera maestrului român timp de un an, în galeria Muzeului, de marţi până duminică, între orele 10:00 – 18:00.
În România, mai multe capodopere au fost împrumutate temporar de proprietarii lor, pentru expunere publică, către muzee de renume cum ar fi cele din București, Sibiu, Ploieşti, Constanţa sau Braşov.