Autoritățile din Rusia refuză să-l extrădeze în Republica Moldova pe fugarul Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul furtului miliardului. Biroul Interpol de la Moscova susține că dosarul lui Șor ar fi unul politic și din acest motiv nu-și va onora obligațiunile asumate în calitate de stat membru al organizației Interpol. De partea cealaltă, șeful Centrului cooperare polițienească internațională (Interpol R. Moldova) din cadrul Inspectoratului General al Poliției, Viorel Țentiu, a menționat că pretextul invocat de ruși este „aberant și absurd”.
Potrivit lui Țentiu, acum o săptămână, Interpol R. Moldova a solicitat rușilor arestarea și extrădarea lui Șor, care de pe 1 februarie curent se află pe teritoriul Federației Ruse, transmite presa de la Chișinău.
„Miercuri, 14 februarie, am recepționat răspunsul din partea Federației Ruse, care în opinia mea este unul absurd și aberant. Autoritățile din Rusia invocă Articolul 3 al Constituției, pentru a-și argumenta neimplicarea în cazul Șor. Amintesc că în Articolul 3 se vorbește de neimplicarea organizației (Interpol n.r.) în chestiuni politice, militare, religioase și rasiale. Însă, în 2021 Comisia de control a fișierelor a declarat că solicitarea R. Moldova cu privire la anunțarea lui Șor în căutare internațională, cu solicitarea arestului și extrădării este perfect legală și corespunde prevederilor Constituției, dar și regulilor de procesare a informației. Printr-un mesaj aberant, Rusia spune că nu se implică și invocă art. 3 din Constituție”, a declarat miercuri-seară Viorel Țentiu, în cadrul emisiunii TV.
Astfel, Țentiu a decis să interpeleze din nou Secretariatul General al Interpol de la Leon, Franța, pentru a clarifica lucrurile.
„Anterior, Rusia spunea că Șor a ieșit ultima oară din această țară prin 2014. Acum, Ilan Șor recunoaște că este în Federația Rusă. Având și acest ultim răspuns al Interpol Moscova, putem spune că Federația Rusă nu-și onorează obligațiile în calitate de stat membru al organizației”, a adăugat sursa citată.
Menționăm că Ilan Șor a declarat pentru presa loială Kremlinului că ar putea să se mute în Federația Rusă, mai ales că familia sa locuiește la Moscova. „Vom vedea. După cum știți, copiii și soția mea locuiesc aici”, a declarat Șor pentru RIA Novosti.
Amintim că în Șor ar fi fost declarat, în anul 2015, persona non grata în Federația Rusă, pentru o perioadă de șase ani. Primul care a făcut publică această interdicție a fost liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi. El a arătat și un extras din baza „Мигрант-1” (emigrant n.r.), care ar fi indicat că cetățeanului Ilan Șor (cetățenia R. Moldova și Israelului) îi este interzisă intrarea în Rusia pentru șase ani, în conformitate cu art. 27 al legii federale „Privind procedura de ieșire din Federația Rusă și de intrare în Federația Rusă”.