Republica Moldova s-a alăturat programului Europa Digitală, o inițiativă a Uniunii Europene.
Astfel, mediul de afaceri, ONG-urile și instituțiile din Republica Moldova vor avea acces la fonduri europene pentru digitalizare. Bugetul total de 7,5 miliarde de euro este disponibil pentru toate state membre ale programului până în anul 2027.
Acordul de asociere pentru Programul Europa Digitală a fost semnat luni, 19 februarie, la Bruxelles, de ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării al R. Moldova, Dumitru Alaiba, și comisarul european Thierry Breton, responsabil pentru piața internă.
Potrivit autorităților de la Chișinău, Republica Moldova va beneficia de sprijin financiar și expertiză pentru a-și îmbunătăți infrastructura digitală și pentru a promova inovația și incluziunea digitală în societate.
„Principalul document strategic al R. Moldova pentru transformarea digitală este Strategia de Transformare Digitală 2023-2030, aprobată în septembrie anul trecut. Scopul documentului este să dezvolte o societate digitală inovatoare și incluzivă, cu infrastructură avansată, guvernare digitală și o comunitate de afaceri care să beneficieze de oportunitățile digitalizării. Accesul la finanțare prin Programul Europa Digitală va sprijini realizarea acestor obiective”, informează Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării de la Chișinău.
Totodată, prin intermediul Programului Europa Digitală, R. Moldova va accelera procesul de digitalizare al întreprinderilor și administrației publice. Acest lucru va sprijini startup-urile și întreprinderile mici și mijlocii, precum și sectorul public, în eforturile lor de a deveni mai competitive și de a îmbunătăți modelele de afaceri prin utilizarea tehnologiilor digitale avansate.
Sprijinul programului este consolidat prin acordarea unei reduceri de 95% a contribuțiilor financiare anuale ale R. Moldova, până la finalizarea acestuia în 2027.
Republica Moldova va participa activ la viitoarele oportunități din domeniul digital, în special în cele 4 domenii la care a fost asociată: supercarul, inteligență artificială, competențe digitale avansate, implementare și utilizare optimă a tehnologiilor digitale și interoperabilitate.
Acordul de asociere va intra în vigoare retroactiv, de la 1 ianuarie 2024, odată cu finalizarea proceselor de ratificare aferente.
Europa Digitală este un program de finanțare al Uniunii Europene axat pe adoptarea tehnologiilor digitale de către întreprinderi, cetățeni și administrații publice. Acest program urmărește să accelereze redresarea economică și să modeleze transformarea digitală a societății și a economiei europene, aducând beneficii tuturor, dar în special întreprinderilor mici și mijlocii.