O expoziție dedicată româncelor care au fost reținute în perioada comunistă din rațiuni politice și catalogate drept „dușmance ale poporului” a fost deschisă marți, 2 martie, la Chișinău.
Acest eveniment a fost organizat de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din România, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău.
Organizatorii au amintit și cu această ocazie că regimul comunist nu a ținut cont de vârsta, de sexul, de starea de sănătate sau de nivelul cultural al persoanelor împotriva cărora și-a îndreptat represiunea, iar „dușmani ai poporului” n-au fost doar adulți, ci și copii, n-au fost doar bărbați, ci și femei.
„Dușmance ale poporului” este o expoziție dedicată femeilor românce victime ale comunismului. Ea aduce în fața publicului portretele a 71 de femei care au fost reținute în perioada comunistă din rațiuni politice și care au fost catalogate de regimul comunist drept „dușmani ai poporului” din cele mai variate motive: pentru că avuseseră legături cu Occidentul, fiind acuzate de „înaltă trădare”, pentru că făcuseră parte din rezistența anticomunistă din munți sau pentru că se opuseseră ca pământurile să le fie confiscate în timpul procesului de colectivizare, iar unele dintre ele au devenit victime pur și simplu pentru că erau mamele, soțiile, fiicele sau surorile unor persoane considerate periculoase de către regim”, a informat Muzeul Național de Istorie a Moldovei.
Pe lângă cele 71 de victime-femei, într-o secțiune denumită „Cele mai tinere deținute” sunt prezentate și câteva cazuri de fetițe care au cunoscut detenția politică în perioada comunistă, fie pentru că s-au născut în închisoare, mamele lor fiind însărcinate în momentul arestării, fie pentru că au fost reținute împreună cu părinții. „În același timp, cu ajutorul fragmentelor din memorialistica de detenție sau al obiectelor realizate în închisori, expoziția redă și aspecte ale regimului penitenciar, arătând calvarul prin care au trecut aceste femei”, au mai remarcat organizatorii.
Menționăm că expoziția „Dușmance ale poporului” este un proiect al Fundației Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din România. Aceasta a fost realizată în 2021 și deschisă în perioada octombrie 2021-octombrie 2022 la Spațiul Expozițional al Memorialului Sighet din București. În 2023 a fost itinerată la Timișoara, la Memorialul Revoluției și la Muzeul Carol I din Brăila.
La Chișinău, expoziția va putea fi vizitată, în perioada 2 – 30 aprilie 2024, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.
Expoziția „Dușmance ale poporului” a primit premiul secțiunii „Arhitectura amenajărilor interioare / expoziții, standuri și scenografie” decernat în cadrul galei Anualei de Arhitectură organizată de Ordinul Arhitecților Filiala București, gală care a avut loc în 7 decembrie 2021 la Ateneul Român.