Asociația Promo-LEX din Republica Moldova a venit cu un mesaj în contextul împlinirii a 15 ani de la protestele violente din 7 aprilie 2009.
Astfel, reprezentanții asociații au constat că, la 15 ani de la acele evenimente, victimele încă așteaptă justiție și reabilitare.
„La 7 aprilie 2024, marcăm 15 ani de la evenimentele tulburătoare care au avut loc în 2009, când sute de tineri au fost supuși torturii și tratamentelor inumane și degradante. În această zi, ne aducem aminte de victimele acelor evenimente, inclusiv de beneficiarii serviciilor noastre care au îndurat suferințe inimaginabile și rețineri ilegale. După 15 ani, acești oameni încă așteaptă justiție și reabilitare.
Recunoaștem și apreciem rolul crucial jucat de organizațiile pentru drepturile omului și societatea civilă în acele momente de cumpănă. Eforturile lor neobosite de monitorizare și raportare au fost esențiale în a atrage atenția comunității internaționale asupra abuzurilor și ilegalităților autorităților. Aceste demersuri au fost fundamentale pentru a scoate la lumină realitățile din acel timp și a împiedica încălcarea drepturilor omului. În această zi de comemorare, ne reînnoim angajamentul de a lupta pentru dreptate și reabilitare pentru toate victimele, și ne exprimăm speranța într-un viitor mai luminos și mai drept”, se arată în mesajul Asociației Promo-LEX.
Menționăm că un raport anterior al Asociației Promo-LEX arăta că, în timpul protestelor din 7 aprilie 2009, poliția a reținut cel puțin 600 de persoane, care au fost arestate, maltratate și închise în izolatoare, iar patru tineri au decedat în condiții misterioase. Doar trei polițiști au primit sentințe cu suspendare, iar unul a fost amendat, urmare a evenimentelor din aprilie 2009.
Totodată, Republica Moldova a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) în 10 cauze, care vizează încălcările drepturilor omului în aprilie 2009.