Republica Moldova a prezentat în cadrul Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M) de la Vilnius trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România.
Potrivit autorităților de la Chișinău, proiectele vor avea un impact regional major și se propun spre finanțare și implementare prin intermediul instrumentelor disponibile în cadrul I3M.
„Aceste proiecte țin de îmbunătățirea interconexiunilor regionale, cum ar fi construcția celui de-al doilea circuit al liniei aeriene de înaltă tensiune de 330 kV „Bălți – Centrala Hidroelectrică Dnestrovsk (HPP)”, construcția unei interconexiuni de înalta tensiune „Centrala Nucelară Yuzhnoukrainsk – Prymorsk – Vulcănești – Isaccea” (UA-MD-RO); creșterea capacității de interconexiune a coridorului vertical pe ruta Trans-Balcanică a gazelor naturale și dezvoltarea proiectelor dedicate producerii hidrogenului verde, utilizând surse regenerabile de energie. Implementarea acestor proiecte va consolida securitatea energetică, va asigura dezvoltarea durabilă și va reduce impactul asupra mediului înconjurător în regiunea Europei Centrale și de Est”, a anunțat Ministerul Energiei de la Chișinău.
Aceeași sursă a mai precizat că evenimentele tragice din Ucraina au făcut ca Republica Moldova să se confrunte cu realitățile dure ale incertitudinii și vulnerabilității energetice, iar interconexiunea sistemelor energetice cu România și Ucraina este esențială pentru securitatea și prosperitatea acestui stat.
Menționăm că secretarul de stat al Ministerului Energiei de la Chișinău, Cristina Pereteatcu, participă la Vilnius, la cea de-a noua ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M). Evenimentul se desfășoară anual și reunește 13 țări situate între Mările Baltică, Neagră și Adriatică – Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Austria, Croația, România, Grecia și Bulgaria.
În septembrie 2023, Republica Moldova a devenit stat participant asociat al Inițiativei celor Trei Mări.