Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, a participat joi, 11 aprilie, la deschiderea celei de-a cincea ediții a Forumului International al Primarilor, care s-a desfășurat în Republica Moldova.
Diplomatul a remarcat în acest context că sprijinul oferit de România și UE reprezintă un avantaj pentru aleșii locali din Republica Moldova.
„Aleșii locali reprezintă pe fiecare cetățean al comunității în parte. În fiecare zi, aleșii locali muncesc în beneficiul cetățenilor care au investit în ei încredere și speranță. Și tot aleșii locali sunt responsabili în fața cetățenilor, ale căror probleme și nevoi le cunosc cel mai bine. Acum, aleșii locali din R. Moldova au un avantaj în plus – sprijinul consistent venit din partea României și a Uniunii Europene. Acum, succesul proiectelor depinde de curajul, ambiția și hărnicia primarilor și consilierilor care se implică pentru accesarea fondurilor în interesul dezvoltării comunităților”, a declarat Cristian-Leon Țurcanu.
El a mai amintit că România a ajutat mereu comunitățile din Republica Moldova, enumerând o parte din proiectele realizate cu sprijinul partenerilor din dreapta Prutului.
„Pentru comunitățile din Republica Moldova, România a contribuit financiar prin multiple instrumente printre care aș aminti doar participarea la finanțarea programului Satul European, care a adus standarde europene în domeniile canalizării și infrastructurii în satele de pe malul stâng al Prutului.
Prin astfel de proiecte, în contextul reformei administrației publice locale aflate în derulare, primăriile devin mai puternice, capătă experiența de a atrage investiții și fonduri europene și de a lucra la nivel local cu antreprenorii. Proiectele de cooperare dintre autoritățile locale din România și cele din Republica Moldova au presupus construirea / reamenajarea unor parcuri – spre exemplu, în urmă cu aproximativ un an am participat la inaugurarea Parcului din localitatea Băcioi, care a beneficiat de o contribuție semnificativă din partea municipiului Oradea și a Consiliului Județean Bihor.
Sunt încrezător că beneficiile parcursului european al R. Moldova vor fi conștientizate și valorificate de către toți aleșii locali de pe acest mal al Prutului cât mai curând pentru un trai cât mai bun al tuturor cetățenilor”, a conchis ambasadorul României la Chișinău.
Menționăm că Summitul Internațional al Primarilor a fost lansat în anul 2016 în Ucraina. Anul acesta, evenimentul a fost găzduit de Republica Moldova din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Acesta a reunit primari și oficiali din Republica Moldova, România, Ucraina, SUA, Suedia, Marea Britanie, Canada, Germania, Polonia și alte state europene.