Moscova vrea ca autoritățile Republicii Moldova să deschidă în Rusia cât mai multe secții de votare pentru alegerile prezidențiale din toamna acestui an.
Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, susține că Rusia nu va îngrădi deschiderea secțiilor de votare pe teritoriul său.
„Acum ce ține despre numărul secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale din R. Moldova, programate în octombrie 2024. Noi nu intenționăm să îngrădim dreptul autorităților moldovenești de a deschide secții de votare în afara Ambasadei R. Moldova la Moscova. Nu considerăm necesar să reacționăm în oglindă la deciziile neprietenoase și, de altfel, nedemocratice ale Chișinăului de a permite votul în R. Moldova la alegerile prezidențiale din Rusia din 17 martie doar pe teritoriul ambasadei noastre. Și asta pentru că suntem cu adevărat angajați în respectarea principiilor democrației”, a spus Zaharova.
Totuși, reprezentanta diplomației ruse a uitat să specifice faptul că Rusia a sfidat autoritățile de la Chișinău și a deschis secții de votare pentru alegerile prezidențiale din martie și în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
În schimb, ea a îndemnat autoritățile de la Chișinău să demareze demersurile necesare pentru ca toți cetățenii R. Moldova din Rusia să poată vota la alegerile prezidențiale din toamna acestui an.
„Noi nu vrem să condiționăm nimic. Suntem gata să colaborăm în realizarea dreptului la vot al cetățenilor R. Moldova care locuiesc în Rusia. Vreau să subliniez că noi, oficial, cu câteva luni înainte de alegeri, public, pentru ca să nu existe provocări, confirmăm intențiile noastre de a colabora cu autoritățile moldovenești în vederea deschiderii secțiilor de votare pe teritoriul țării noastre. Dar apare o întrebare: cât de interesat este Chișinăul în a deschide secții de votare în Rusia. O să vedem”, a mai spus Zaharova.
Menționăm că interesul sporit al Rusiei pentru deschiderea secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova vine în contextul în care Moscova susține formațiunile afiliate oligarhului fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „furtul miliardului”.
El a fugit din Republica Moldova în 2019 în Israel, de unde își conducea partidul omonim și alte formațiuni politice, dar și organiza și finanța proteste antiguvernamentale. Partidul Șor a fost recunoscut neconstituțional în 2023 și lichidat în 2024, iar oligarhul a fost inclus pe mai multe liste de sancțiuni internaționale pentru tentativele de destabilizare a situației din Republica Moldova.
Autoritățile de la Chișinău au încercat încă din 2019 să obțină extrădarea lui Șor din Israel, însă fără rezultat întrucât fugarul are și cetățenia acestui stat. În luna februarie, oligarhul fugar a părăsit Israelul și a ajuns la Moscova, dar autoritățile ruse au refuzat să-l extrădeze în Republica Moldova.
La sfârșitul săptămânii trecute, Ilan Șor și adepții săi din Republica Moldova s-au adunat la Moscova și au anunțat crearea unui nou bloc politic numit „Victoria”. Ulterior, la revenirea de la Moscova, oamenii lui Șor au încercat să aducă în Republica Moldova peste un milion de dolari, dar planurile lor au fost zădărnicite de oamenii legii.