Republica Moldova a înregistrat progrese pe parcursul ultimului an în domeniul protecţiei victimelor şi prevenirii traficului de fiinţe umane, se menţionează în Raportul Global privind Traficul de Persoane, ediţia 2012, publicat ieri de Departamentul de Stat al SUA şi citat de Direcţia de relaţii cu presa din cadrul Executivului de la Chişinău.
Potrivit clasamentului, Rep. Moldova a fost plasată la nivelul 2 din 3 posibile, a anunţat ieri Hillary Clinton, Secretarul de Stat al SUA. Este al doilea an la rând cînd Moldova se menţine pe această poziţie, înregistrând progrese permanente, după ce în perioada anilor 2007-2010 a fost retrogradată la nivelul 2 în lista specială şi chiar la nivelul 3.
Raportul Departamentului de Stat al SUA reprezintă unul din principalii indicatori în baza căruia se apreciază eficienţa politicilor de prevenire şi combatere a traficului de fiinţe umane.
Republica Moldova a prioritizat combaterea traficului la cel mai înalt nivel politic, accelerînd semnificativ evoluţiile în diminuarea acestui fenomen în ultimul an. Astfel, numărul victimelor noi identificate a scăzut mai bine de două ori în comparaţie cu anul 2007, iar numărul persoanelor asistate a crescut de 7 ori în aceeaşi perioadă. Se atestă o tendinţă clară de diminuare a fenomenului, fapt apreciat şi în rapoartele naţionale în domeniul prevenirii şi combaterii traficului de fiinţe umane pentru anii 2010 şi 2011. Astfel, Rep. Moldova nu mai constituie o sursă majoră pentru victimele traficului de fiinţe umane, lucru confirmat şi prin Raportul Global privind Traficul de Persoane, ediţia 2012.
Departamentul de Stat al SUA a remarcat progrese în revitalizarea Comisiilor teritoriale pentru combaterea Traficului de Fiinţe Umane (TFU), instituirea Secretariatului Permanent al Comitetului Naţional pentru Combaterea TFU, intensificarea campaniilor de prevenire a traficului, noi măsuri de protecţie pentru copiii victime, implicarea activă a ONG-urilor pe lîngă activitatea organelor de drept şi demararea investigaţiilor în cazurile de exploatare prin muncă.
Totodată, o apreciere deosebită a primit extinderea pe întreg teritoriul Rep. Moldova a Sistemului Naţional de Referire (SNR) pentru protecţia şi asistenţa victimelor şi potenţialelor victime ale traficului de fiinţe umane. În sensul dezvoltării şi implementării unor astfel de sisteme naţionale de protecţie a victimelor, Rep. Moldova deţine pionieratul în regiune, iar modelul creat reprezintă un exemplu pentru mai multe ţări din întreaga lume. Un element al Sistemul Naţional de Referire îl constituie şi Centrul pentru asistenţa şi protecţia victimelor şi potenţialelor victime ale traficului, co-finanţat de la bugetul de stat, care în anul 2011 a oferit protecţie şi asistenţă unui număr de 76 de persoane. Rep. Moldova a mai înfiinţat şi menţinut alte 4 centre regionale de asistenţă, majorând în permanenţă alocaţiile financiare pentru acestea.
În acelaşi timp, în raport se mai arată că Republica Moldova a reuşit completarea şi armonizarea cadrului legislativ, unul din elementele importante fiind ratificarea şi implementarea în legislaţia naţională a Convenţiei Consiliului Europei cu privire la protecţia copiilor împotriva exploatării şi abuzului sexual, semnată la 25 octombrie 2007.
Carenţele menţionate în Raportul Global privind Traficul de Persoane, ediţia 2012, vizează problema ineficienţei organelor de drept şi a sistemului judiciar în investigarea cazurilor de complicitate a oficialilor publici în trafic şi pedepsirea acestora, scăderea numărului pedepselor reale aplicate de căte instanţele judecătoreşti şi măsurile insuficiente de protecţie a martorilor.
Raportul Global privind Traficul de Persoane îl găsiţi accesând acest link.