Lituania nu a uitat pentru nicio clipă faptul că Republica Moldova a fost primul stat care i-a recunoscut independenţa în 1990, gest cu atât mai valoros cu cât Moscova exercita în acea perioadă presiuni asupra fostelor republici în încercarea de a menţine URSS-ul. Imediat după proclamarea independenţei, clasa politică din Lituania, atât puterea, cât şi opoziţia, s-a unit în jurul ideii de integrare în UE şi NATO şi datorită acestei unităţi în 2004 ţara a aderat la aceste structuri.
Ministrul adjunct al afacerilor externe al Lituaniei, Evaldas Ignatavičius, spune, într-un interviu pe care l-a acordat la Chişinău pentru Europa Liberă, că Lituania va continua să susţină Republica Moldova în parcursul european şi că există şanse foarte bune ca negocierile pe Acordul de asociere şi cele pe liberalizarea vizelor să fie încheiate în a doua jumătate a anului viitor, perioadă în care Lituania va deţine preşedinţia UE.
Evaldas Ignatavičius mai spune de asemenea că Republica Moldova trebuie să continuie reformele, să combată corupţia şi să îmbunătăţească situaţia din justiţie pentru a atrage mai multe investiţii şi că rolul societăţii civile trebuie să fie mai important şi poate fi chiar determinant în apropierea de UE.
Oficialul s-a aflat la Chişinău cu prilejul aniversării a 20-a de la stabilirea relaţiilor diplomatice moldo-lituaniene. Europa Liberă, prin intermediul Asociației pentru Politică Externă, propune în continuare interviul integral realizat cu ministrul adjunct al afacerilor externe al Lituaniei, Evaldas Ignatavičius.
Lina Grâu: Zilele acestea este marcată aniversarea a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi Lituania. Cum apreciaţi relaţia dintre statele noastre la două decenii de la despărţirea de URSS?
Evaldas Ignatavičius: Am venit la Chişinău pentru a sărbători o dată foarte importantă în relaţiile dintre Lituania şi Republica Moldova – 20 de ani de relaţii diplomatice. Gândindu-ne la această aniversare, nu uităm de faptul că Republica Moldova a fost prima ţară şi prima republică post-sovietică care a recunoscut independenţa Lituaniei în martie 1990, ceea ce a fost un lucru foarte important pentru Lituania şi sper că şi pentru Republica Moldova. Pentru noi a contat foarte mult acest gest al ţării dumneavoastră atunci, când, dacă ne amintim acele vremuri, autorităţile de la Moscova încercau să ne blocheze. În acele condiţii, a fost foarte important gestul simbolic al Republicii Moldova, o ţară mică ce a avut curajul să recunoască prima noul stat Lituania în aceste circumstanţe dificile şi chiar înainte ca acest lucru să fie făcut de state mai mari şi mai influente. Gestul a fost primit cu foarte mare căldură în Parlamentul lituanian.
Aniversarea de astăzi – 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice – marchează şi ea o altă etapă importantă a istoriei noastre recente. A fost o perioadă în care am stabilit relaţii politice, am iniţiat o bună cooperare economică, am lansat conlucrarea pe segmentul dezvoltării regionale şi integrării europene.
Din punct de vedere politic, suntem parteneri foarte apropiaţi – pentru a ne convinge de acest lucru e suficient să ne uităm pe lista foarte lungă a vizitelor reciproce şi întâlnirilor la toate nivelele posibile. Pe parcursul tuturor celor 20 de ani am menţinut relaţii strânse la nivelul şefilor de stat, a primilor miniştri, a miniştrilor şi parlamentarilor. Numai anul trecut 48 de deputaţi, aproape o jumătate din parlamentarii moldoveni, au vizitat Lituania pentru a vedea cum funcţionează Parlamentul nostru. Avem diverse comisii şi grupuri de lucru la diferite nivele, avem numeroase programe pentru transferul experienţei noastre către Republica Moldova.
Continuare Asociația pentru Politică Externă
Foto: 10.east-link.eu