Interviu acordat de Anneli Ute Gabanyi, analist principal asociat la Departamentul pentru Extinderea U.E. din cadrul Institutului German pentru Probleme Internationale si de Securitate Stiftung Wissenschaft und Politik, Berlin, pentru Europa Liberă, Chișinău.
Europa Liberă: S-a anunţat despre o eventuală vizită apropiată a cancelarului german Angela Merkel la Chişinău. Ea vine în Republica Moldova în ce scop?
Anneli Ute Gabanyi: „Bineînţeles, putem specula despre mai multe motive. În primul rând, doamna Merkel, după toate eforturile pe care le-a făcut pe frontul european şi cu toate dificultăţile pe care în problema datoriilor ţărilor cu probleme din Uniunea Europeană, cancelara germană ar dori să mai deplaseze puţin tema şi s-o lărgească în acelaşi timp în ceea ce priveşte treburile europene. Iar proiectul ţărilor din Estul Uniunii Europene este un proiect tipic german, care a fost susţinut de la început mai ales şi câte o dată şi împotriva altor ţări, cum ar fi Franţa, susţinerea acestor ţări în a se apropia, nu vorbesc de integrare în momentul de faţă, de a se apropia de Uniunea Europeană. Doamna Merkel merge pe proiectul german. Susţinerea pentru memorandumul Meseberg, adică acea înţelegere între domnul Medvedev, preşedintele de atunci al Rusiei, şi doamna Merkel de a susţine o soluţie a problemei Transnistriei, dar în nişte condiţii foarte puţin specificate în mod public, nu au găsit sprijinul Uniunii Europene până acum. Iar Rusia care ar fi dorit o astfel de soluţie, dar la condiţiile ei, până acum nu a făcut nici un pas înainte. Şi aici cred că am ajunge la a doua problemă: Germania ar dori să vadă şi cum ar reacţiona Rusia la o repunere a acestei probleme. Cred că nimeni nu are speranţe că domnul preşedinte Putin va fi mai deschis în ceea ce priveşte soluţionarea problemei Transnistriei, aşa cum speră să se realizeze de către
Germania şi de către Uniunea Europeană. Adică soluţionarea acestei probleme, dar în acelaşi timp în condiţiile în care Republica Moldova ar rămâne un stat viabil, ar rămâne şi ar deveni şi mai pronunţat un stat democratic şi în condiţiile demilitarizării, adică a retragerii trupelor ruseşti. Acest proiect până acum nu a avut prea mare susţinere din partea Rusiei.”
Europa Liberă: Credeţi că ar exista o înţelegere tacită între Germania şi Rusia referitor la federalizarea Republicii Moldova? Pentru că au fost lansate aceste zvonuri, unii cred acestor speculaţii, alţii nu cred. Chiar şeful diplomaţiei moldave, Iurie Leancă, spunea că sunt doar nişte speculaţii despre federalizare, că nu au nimic cu realitatea. Cum să înţelegem?
Anneli Ute Gabanyi: „Anumite semnale, reflexe, care numai dacă sunt puse cap la cap dau un semn mai clar, anumite semnale, cum spuneam, arătau în direcţia că ideile Rusiei de soluţionare a problemei printr-o federalizare nespecificată ar putea să fi găsit sprijin şi în Germania. De ce? În Germania ideea federalizării şi federaţia în sine este un fel de vacă sacră, pentru că şi în Germania sistemul federalist se presupune că ar fi cel mai adecvat. Unii se îndoiesc, ca şi mine, pentru soluţionarea tuturor problemelor unui stat. Dar presiuni în sensul cuvântului nu cred că s-au făcut. Cert este că acea vizită a unor demnitari din Republica Moldova pentru a studia problema federalizării, aşa cum funcţionează în Germania, a avut loc.”
Continuare Europa Liberă