Într-un interviu acordat Agenţiei Informaţionale de Stat Moldpres, Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale a încercat să facă lumină asupra grupului de iniţiativă care intenţiona în luna aprilie curent să organizeze un plebiscit pentru a declara vot de blam actualei guvernări, menționând: „Dacă Vă referiţi la acea adunare de la Bălţi, atunci noi am primit un set de documente pentru a înregistra un grup de iniţiativă pentru organizarea unui referendum consultativ privind votul de neîncredere actualei legislaturi. Comisia Electorală Centrală a examinat solicitarea, a constatat mai multe nereguli şi a expediat documentele Procuraturii Generale cu un şir de întrebări. Din câte ştiu, Procuratura Generală a remis documentele procuraturii din Bălţi de la care aşteptăm şi noi o reacţie, deşi înţelegem că, fiind implicaţi vreo două mii de cetăţeni, lucrul poate fi anevoios.”
De asemenea, acesta a adăugat că organizarea referendumului, idee la care tot mai mulți politicieni apelează, este un drept al lor: „Anumiţi politicieni văd în această febră a referendumurilor o modalitate de a-şi expune opinia sau de a promova democraţia şi noi respectăm acest drept al lor”.
Vorbind despre noile cereri are au venit la CEC pentru organizarea unor alte plebiscite, Iurie Ciocan a spus: „săptămâna trecută am oferit liste de subscripţie unui grup de iniţiativă pentru organizarea unui referendum de revocare a primarului localităţi Oneşti din raionul Hânceşti.”
Cât ține de activitatea CEC, Președintele acesteia se arată mulțumit de ceea ce au făcut până acum: „Ne-au reuşit câteva lucruri mari, din punctul meu de vedere. La sfârşitul anului trecut am aprobat Planul strategic de activitate al CEC pînă în anul 2015. De asemenea am efectuat planificarea bugetară pentru următori trei ani. Am alocat bani pentru implementarea Sistemului informaţional şi am organizat un mare număr de cursuri de instruire pentru autorităţile locale, dintre care două seminare de câte trei zile la Chişinău. În câteva localităţi am desfăşurat alegeri locale noi. De la 1 ianuarie până la 1 martie, primările au obligaţia de a actualiza numărul alegătorilor, în fiecare an. CEC a verificat aceste liste şi a depistat erori. După ce acestea au fost corectate de primării, Comisia a întocmit lista completă. Să ştiţi că nu trece nicio zi fără ca CEC să se dedice întru totul activităţii.”
Sursa foto: tineribasarabeni.com