Interviu Europa Liberă cu economistul suedez Anders Aslund
Anders Aslund, unul dintre cei mai buni cunoscători ai situaţiei economice şi politice din spaţiul Europei Centrale şi de Răsărit şi al fostei Uniuni Sovietice este expert mai ales în probleme economice şi comerciale. În cariera sa a fost consilier pe probleme economice pentru guvernul Rusiei, Ucrainei si Kirghistanului. Unul dintre subiectele care l-au interesat cel mai mult a fost legat de tranziţia economică şi politică din ţările foste comuniste. Este profesor la Universitatea George Washington şi co-autorul a mai mult de 13 cărţi. Cea mai recentă se intitulează „Statele Unite ar trebui să aibă relaţii comerciale permanente normale cu Rusia”. Recent domnul Aslund a fost în Moldova şi în regiunea transnistreană.
Anders Aslund: „Am fost în Moldova cu prieteni şi scopul a fost social. Dar am vrut să merg în Moldova pentru că acum ţara are o foarte bună combinaţie, un guvern şi un preşedinte democratic şi de centru-dreapta, şi ţara se apropie mai mult de Uniunea Europeană. A început negocierile pentru acordul de asociere profund şi cuprinzător cu Uniunea Europeană.”
Domnul Aslund a fost şi în regiunea transnistreană şi corespondentul nostru l-a întrebat dacă a avut senzaţia, aşa cum arătau ultimele sondaje de opinie, că îngrijorarea cea mai mare a populaţiei din regiunea transnistreană ar fi „teama de război”, dacă ar fi posibile noi ostilităţi…
Anders Aslund: „In primul rînd, nu cred asta, dar e adevărat că nu am fost în primul rînd atent la asta. Sigur, cînd ajungi în Transnistria e foarte şocant, cînd treci podul de la Bender la Tiraspol să vezi trupele ruseşti care stau la capul podului. Ai senzaţia că s-ar pregăti de război.”
Guvernul de la Chişinău este un guvern de centru dreapta şi şi-a propus să aducă ţara mai aproape de Uniunea Europeană. Cu toate acestea, aproximativ jumătate din populaţie este sceptică faţă de o integrare europeană. Ce ar putea să facă guvernul şi ar putea oare să facă ceva şi Europa ca să înlăture acest scepticism în creştere?
Anders Aslund: „Cred că cel mai important lucru este să fie mai simplu pentru moldoveni să călătorească, pentru că este un număr atât de mare deja de moldoveni care lucrează în Uniunea Europeană – legal sau ilegal. Este esenţial ca aceşti oameni să călătorească încoace şi încolo, să-şi menţină relaţiile de familie, şi să ştie că se pot întoarce în Moldova fără să le fie teamă că nu vor mai putea pleca înapoi la muncă afară. Cred aşadar că un regim liber de vize şi migraţia sunt foarte importante. Uniunea Europeană şi-a deschis treptat pieţele muncii şi când va intra în vigoare în totalitate acest acord de comerţ liber anul viitor, va fi şi un foarte bun motiv pentru investitori să vină în Moldova. Este uimitor cât de puţine investiţii străine sunt acum în Moldova.”
Luând în consideraţie toate posibilităţile care apar acum în Moldova, n-ar fi mai potrivit ca Moldova să fie scoasă din cadrul Parteneriatului Estic – în care se află alături de ţări precum Belarus şi Azerbaidjan – şi să i se creeze „un culoar” de integrare numai pentru ea?
Anders Aslund: „Nu văd de ce Moldova ar trebui să fie tratată mai rău decât ţările din fosta Iugoslavie. De fapt, este mai firesc şi are mai mult sens să fie considerată ca o ţară din Balcani, decât ca o ţară post-sovietică.”
Într-un articol recent publicat de Dumneavoastră în Moscow Times, scriaţi despre 6 puncte ostile de atac ale Rusiei faţă de Moldova, care au efecte negative pentru ambele ţări. Puteţi sintetiza?
Anders Aslund: „De fapt, ceea ce face Rusia cu Moldova este o politică ostilă: vorbim despre discriminare comercială, agresiunea Gazpromului, sprijinul Rusiei pentru Partidul Comunist, politica Bisericii Ortodoxe Ruse care este împotriva integrării europene a Moldovei, presiunea guvernului Rusiei pentru a face Moldova să adere la Uniunea Vamală Rusia, Belarus, Kazahstan şi, bineînţeles, controlul armatei ruse asupra Transnistriei.”
Continuare EUROPA LIBERĂ
Sursa foto: eastcapital.ro