Republica Moldova beneficiază anual de milioane de euro de la donatorii internaționali, însă cele mai mari fluxuri financiare vin din trei direcții: Uniunea Europeană, Banca Mondială și SUA. Anume acestea au asigurat 94 la sută din toate proiectele realizate în Moldova de la începutul anului curent, scrie ECO.MD.
Potrivit datelor Cancelariei de Stat a Moldovei, citate de ECO.MD, UE, prin instituțiile sale financiare, adică Banca European de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiții (BEI) și altele, este lider absolut printre donatori. De la începutul anului curent, Uniunea Europeană a acordat mijloace pentru 55 la sută din proiectele în derulare. În termeni monetari, este vorba de 811.2 milioane de euro. Pe fundalul unor astfel de fluxuri financiare mari, contribuțiile Guvernului și a altor organizații par foarte modeste.
ECO.MD a încercat să afle cum este utilizat acest suport financiar internațional. Iată care este distribuția fluxurilor financiare europene:
De la începutul anului 2012, în Moldova sunt realizate 128 de proiecte, cu susținerea UE. Bugetul pentru 29 dintre ele depășește pragul de 1 mil. euro. Totodată, 200 mil. euro au fost acordate de UE sub formă de credite pentru dezvoltarea sectorului transportului din Moldova.
În alte domenii, Uniunea Europeană a acordat Moldovei granturi pentru racordarea legislației moldovenești la standardele europene, implementarea normelor și standardelor europene. Autoritățile Moldovei și cele din UE susțin că toate aceste schimbări au loc întru binele țării noastre și ne apropie de integrarea în comunitatea europeană.
În top 35 proiecte lansate de la începutul anului curent sunt incluse 14 sectoare. Opt proiecte, cu un buget de circa 140 mil. euro, se implementează în sectorul guvernamental și în domeniul dezvoltării societății civile, presupunând lupta cu corupția, reforma instituțională, crearea bazei instituționale și de drept pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, etc. În afară de asta, cinci proiecte, cu un buget de 214,8 mil. euro, au fost lansate, la începutul anului curent, în sectorul transport, patru – în domeniul asigurării cu apă și canalizare (84,2 mil. euro), patru – segmentul economisirii energiei (59,35 mil. euro), trei – sfera business (44,17 mil. euro), câte două – sectorul agrar (77 mil. euro) și domeniul comunicații (12 mil. euro) și infrastructura socială (3,4 mil. euro), mai adaugă ECO.MD.
Foto: modernism.ro