Guvernul Republicii Moldova va organiza pe data de 27 august, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, un program festiv dedicat sărbătorii „Ziua Independenţei Republicii Moldova”.
Direcţia de comunicare şi relaţii cu presa din cadrul Executivului de la Chişinău a făcut public programul aceste zile, după cum urmează:
La ora 09.00 va avea loc depunerea de flori la monumentul Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfînt, după care se va desfășura festivitatea de inaugurare dedicată sărbătorii naţionale „Ziua Independenţei Republicii Moldova”.
Începînd cu orele 10.00, pe scena din PMAN, va avea loc un concert dedicat Sărbătorii Naţionale, cu generciul „Mamă, Tu eşti Patria mea…”, organizat de Centrul Republican pentru Copii şi Tineret ”ARTICO”.
Între orele 11.00 și 12.50, Centrul naţional de creaţie populară, cu susținerea colectivelor artistice din republică, vor prezenta programul muzical-coreografic „Sfîntă ni-i casa”.
La ora 13.00 în PMAN, Biroul Relaţii Interetnice al Republicii Moldova va prezenta programul etnocultural „M-a prins dorul de Moldova…”, susţinut de formaţii folclorice a etniilor din țară.
Între orele 14.00 și 15.00, sub egida Ministerului Tineretului şi Sportului se va desfășura Parada maşinilor Retro.
La ora 15.00 Colegiul de muzică „Ştefan Neaga” va prezenta programul muzical „Legămînt”, susţinut de corul „Gloria”.
La ora 16.00 va aveaq loc un spectacol muzical susţinut de Orchestra de muzică populară „Folclor”, cu genericul „Lecţia de Veşnicie”.
Între orele 17.00 și 17.50 se va desfășura cenaclul literar „Gînduri despre Ţară…”, cu participarea membrilor Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.
Cu începere de la ora 18.00, tot în PMAN, Palatului Național ”Nicolae Sulac” va prezenta un program-concert cu genericul „Dincolo de timp…”, susținut de Orchestra de muzică populară „Mugurel”.
La ora 19.00 Ansamblul Naţional Academic de dansuri populare „JOC” va prezenta spectacolul coreografic „Moldoveneasca”.
Între orele 20.00 – 22.10 va avea loc o altă festivitate de amploare, și anume – Spectacolul muzical-poetic „Inima mea e Moldova”, cu participarea orchestrei de estradă, a interpreţilor de muzică uşoară și actorilor-declamatori.
La ora 22.00 va avea loc un foc de artificii.
Programul de festivități va fi încheiat printr-un recital susținut de Geta Burlacu și „Ştefăneţ Marcel Orchestra”.
InfoPrut aminteşte că la 27 august 1991, deputaţii Frontului Popular din Moldova au organizat a treia Mare Adunare Naţionalã, în cadrul căreia s-a impus Parlamentului votarea Declaraţiei de Independenţã faţă de URSS şi adoptarea cântecului „Deşteaptã-te, române!” ca imn naţional. Prin Declaraţia de Independenţã se proclama un „stat suveran, independent şi democratic, liber sã-şi hotãrascã prezentul şi viitorul, fãrã nici un amestec din afarã, în conformitate cu idealurile şi nãzuinţele sfinte ale poporului în spaţiul istoric şi etnic al devenirii sale naţionale”. În acelaşi timp, în Declaraţie se mai solicita Guvernului URSS sã înceapã negocierile cu guvernul noii republici pentru retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul Republicii Moldova.
Citiţi aici Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.