Luni, 13 decembrie, la Bruxelles au avut loc lucrările Consiliului de Afaceri Externe (CAE) şi Reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic (PaE).
Printre temele cuprinse în agenda Consiliului s-au regăsit şi cele cu privire la situaţia postelectorală din Republica Moldova, la Balcanii de Vest, dosarul nuclear iranian, precum şi la ultimele evoluţii din cadrul Procesului de Pace în Orientul Mijlociu şi Afganistan. De asemenea, miniştri de Externe au continuat dezbaterea legată de raporturile cu partenerii strategici, în vederea pregătirii prezentării Raportului Înaltului Reprezentant pentru Politică Externă, Catherine Ashton, la următorul Consiliu European.
În cadrul Reuniunii ministeriale a Parteneriatului Estic (PaE), miniştrii de externe din statele membre UE au apreciat progresul Republicii Moldova în ceea ce priveşte implementarea reformelor şi au menţionat că aceasta se află în avangarda ţărilor care au beneficiat de oportunităţile oferite de Parteneriat.
Ministrul de externe român, Teodor Baconschi, a ţinut să amintească la finalul reuniunii Consiliului că în Republica Moldova este necesară formarea unei alianţe de guvernare care să confirme vocaţia europeană a acestui stat: ,,Am constatat că există un fel de simpatie şi consens spontan al statelor membre ale UE faţă de nevoia ca forţele democratice din Republica Moldova să găsească compromisul necesar reconstituirii unei alianţe pro-europene, capabilă să continue reformele şi să bifeze noi realizări pe agenda dialogului cu UE”.
În cadrul reuniunilor, Republica Moldova a fost reprezentată de ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, acesta având întrevederi cu înalţi oficiali ai UE, cu comisarul Ştefan Fule, precum şi cu miniştrii de Externe ai Cehiei, Poloniei, Suediei, Estoniei şi României.
Foto: Timpul