Grupul pentru Studii Statetegice și de Securitate din Ucraina organizează, pe data de 24 septembrie 2012, la Kiev, o conferință intitulată „Balcani-Caucaz-Transnistria: Dramă istorică și provocări actuale”, la care vor participa experți de marcă din Azerbaidjan, Georgia, Serbia, Republica Moldova și Ucraina, precum și reprezentanți ai organizațiilor internaționale și ai misiunilor diplomatice. Potrivit site-ului oficial al organizatorului, participanții la eveniment vor analiza situația politică actuală la nivel internațional și provocările generate de conflicte etnice și religioase.
Reprezentanții statelor care au cunoscut problemele generate de „conflicte înghețate” vor încerca să răspundă la întrebarea „Ce a stat la baza trecerii conflictelor de la forma latentă la una deschisă și care sunt consecințele provocate de astfel de conflicte și vărsări de sânge?”.
Agenda evenimentului prevede, de asemenea, examinarea situației din Ucraina, mai exact dacă este aceasta protejată de provocările separatismului și dacă există pericolul ca statul ucrainean să se confrunte cu apariția unor conflicte bazate pe criterii etnice, religioase sau lingvistice. Participanţii la conferinţă vor analiza dacă precedentul Kosovo a fost un impuls pentru războiul ruso-georgian din 2008, dacă ar trebui să ne așteptăm la noi conflicte în Caucaz, dacă există perspective de soluționare a conflictului transnistrean și modul în care acestea ar putea afecta realitatea ucraineană.
Conferința „Balcani-Caucaz-Transnistria: Dramă istorică și provocări actuale” reprezintă evenimentul final al proiectului „Depășirea conflictelor în lumea post-comunistă: Lecții pentru Ucraina”, susținut de „Est-Est: Parteneriat fără frontiere” al Fundaţiei Internaționale „Renașterea” (Ucraina).
Fundaţia Internațională „Renașterea” a fost creată în aprilie 1990 şi face parte din rețeaua Fundaţiei Pentru o societate Deschisă, înfiinţată de George Soros.