Taxa de drum (vinieta) exagerat de mare pe care intenţionează să o impună Guvernul Republicii Moldova va discrimina cetăţenii moldoveni stabiliţi peste hotare şi va izola Republica Moldova, este de părere Viorel Chivriga, vice-preşedintele Partidului Acţiunea Democratică, în cadrul unei conferinţe de presă organizată astăzi la Chişinău. Astfel, PAD cere ca în proiectul de lege să fie introduse minim 20 de zile fără obligativitatea vinietei pentru cetățenii moldoveni stabiliți în afara frontierelor de stat, informează Serviciul de presă al formațiunii politice.
Vicepreşedintele PAD a subliniat că potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, taxa de drum impusă automobilelor înmatriculate peste hotare va fi mult mai mare decât în orice stat european, iar acest lucru este cu atât mai şocant, cu cât Republica Moldova nu are nici măcar o autostradă. Din această cauză, ţara noastră va fi ocolită atât de turişti, cât şi de cei care tranzitează regiunea, iar statul nu va câştiga bani la buget ci va pierde şi alte venituri, inclusiv TVA, pe care le colectează în prezent ca urmare a prezenţei turiştilor pe teritoriul ţării.
Această măsură abuzivă va lovi în primul rând în cetăţenii moldoveni care sunt stabiliţi peste hotare şi care vin în vizită acasă în concedii, deoarece ei vor fi nevoiţi să achite pentru o săptămână de şedere o sumă de câteva ori mai mare decât taxa anuală achitată de şoferii care locuiesc stabil în Republica Moldova şi folosesc drumurile zi de zi. Vicepreşedintele PAD, Viorel Chivriga, a recomandat Guvernului să-şi revizuiască decizia promovată fără evaluarea şi pregătirea necesară, pentru a evita o greşeală care va produce multiple efecte negative, fără a atinge careva beneficii de substanţă.
Dacă proiectul de lege iniţiat de Ministerul Finanţelor va ajunge nemodificat în Parlament, PAD va înainta amendamente prin care se va solicita, cel puţin:
- Reducerea taxelor pentru drumuri până la un nivel inferior celor practicate în statul vecin, România.
- Modificarea perioadei de valabilitate a vinietelor astfel încât să acopere un număr de zile rezonabil, evitând astfel plata pentru zile suplimentare, neutilizate de către şoferi;
- Stabilirea a două perioade de graţie anuale de câte 20 de zile la introducerea în ţară a automobilului de către cetăţenii moldoveni stabiliţi peste hotare.
La 10 septembrie 2012, Guvernul a aprobat un proiect de lege iniţiat de Ministerul Finanţelor, prin care, automobilelor care nu sunt înmatriculate în Republica Moldova li se va impune o taxă de drum la trecerea frontierei. Potrivit proiectului aprobat de Guvern, mărimea acestei taxe va fi: pentru 3 zile – 7 euro, pentru 30 zile – 65 euro şi 380 euro – pentru 180 de zile. Proiectul de lege nu a fost însoţit de analize serioase de impact şi de evaluări ale consecinţelor aplicării sale în condiţiile Republicii Moldova, care nu dispune de autostrăzi şi în care există un număr enorm de cetăţeni emigranţi, care contribuie considerabil la întreţinerea statului şi a funcţionarilor acestuia.