Grupul parlamentar al socialiştilor a prezentat astăzi totalurile unui an de activitate, în cadrul unei conferinţe de presă. La conferinţă au participat deputaţii Igor Dodon, Zinaida Grecianîi şi Veronica Abramciuc, se arată într-un comunicat de presă al acestei formațiuni politice.
Potrivit liderului grupului socialiştilor, Igor Dodon, obiectivele politice, care au fost anunţate după părăsirea PCRM, pe 4 noiembrie 2011, au fost în parte realizate. Iar alte obiective importante vor fi duse la finalitate în perioada care urmează.
Tot Igor Dodon a făcut și o trecere în revistă a principalelor obiective pe care socialiştii au reuşit să le atingă pe parcursul unui an de activitate parlamentară şi politică. Ele ar fi următoarele:
1. Deblocarea procesului de negocieri privind depăşirea crizei politice din Republica Moldova.
2. Alegerea unui preşedinte apartinic; corespunzător, s-a reuşit anularea unor prevederi din acordul politic secret de constituire a AIE.
3. Evitarea alegerilor parlamentare anticipate, care ar fi fost dezastruoase pentru ţară în plan economic şi social.
4. Împiedicarea lui Mihai Ghimpu de a ocupa funcţia de spicher.
5. Anularea referendumului propus de Ghimpu primăvara, pentru modificarea Constituţiei.
6. Crearea unei fracţiuni parlamentare.
7. Înaintarea unor iniţiative legislative importante.
8. Întărirea unei forţe de stînga moderne, care va consolida în jurul său personalităţi politice notorii. Această forţă, Partidul Socialiştilor, va reprezenta o alternativă reală pentru electoratul dezamăgit de PCRM şi AIE.
În continuare, socialiştii îşi propun următoarele obiective: Identificarea soluţiilor pentru problemele sociale şi economice. Lansarea unor iniţiative legislative pe probleme socio-economice. Interzicerea prin lege a marşurilor unioniste. Anularea cursului de „istoria românilor”, care să fie înlocuit cu „Istoriei Moldovei” în şcoli. Reformatarea guvernării.
Dezvoltarea economică a ţării, obiectiv care depinde de reformatarea guvernării şi venirea profesioniştilor în funcţii-cheie în Guvern.
Totodată, Igor Dodon a amintit că un grup extins de profesionişti simpatizanţi ai Partidului Socialiştilor lucrează în prezent asupra unui program alternativ de dezvoltare social economic, care are drept la bază ideea de modernizare a ţării, iar „modernizarea” în particular va fi cuvîntul-cheie al programului politic al PSRM.
Igor Dodon susţine că socialiştii au reuşit să obţină mai multe victorii tactice datorită faptului că au o abordare raţională asupra lucrurilor. Emoţiile exagerate şi extremismul proprii Partidului Comuniştilor sunt contraproductive, fiindcă nu aduc rezultate. În privinţa realizărilor concrete, a declarat Dodon, socialiştii sunt net superiori.
Deputatul socialist Veronica Abramciuc s-a referit în discursul său la dezvoltarea structurilor teritoriale ale PSRM pe perioada unui an de activitate. Potrivit deputatului, la 17 decembrie 2011 (data desfăşurării părţii a două a congresului extraordinar al X-lea al PSRM), partidul avea 20 de organizaţii teritoriale constituite şi luate la evidenţă de Ministerul Justiţiei cu numărul membrilor de circa 5 mii. Pe parcursul a 10,5 luni au fost formate structurile partinice în 8 raioane neacoperite anterior (Basarabeasca, Briceni, Criuleni, Donduşeni, Rezina, Soroca, Străşeni, Şoldăneşti), alte 8 organizaţii teritoriale au fost consolidate substanţial (în mun.Chişinău, în mun. Bălţi, în raioanele Călăraşi, Floreşti, Orhei, Rîşcani, Sîngerei, Ungheni).
Au fost desfăşurate conferinţele şi adunările partinice cu înmînarea carnetelor de partid (circă 2000 de carnete) în 20 teritorii. Numărul membrilor de partid actualmente depăşeşte 7 mii.
Ziarul de partid “Socialiştii” este astăzi distribuit la un număr de aproape 17.000 de abonaţi, membri de partid şi alţi solicitanţi.
În privinţa deputaţilor sau aleşilor locali, situaţia este următoarea:
Grupul parlamentar al socialiştilor este constituit din patru deputaţi. Există un deputat în Adunarea Populară din Găgăuzia.
PSRM are doi consilieri municipali în Chişinău, patru consilieri raionali şi peste 30 consilieri orăşeneşti şi săteşti, doi primari.
Veronica Abramciuc a menţionat că în ultima perioadă PSRM înregistrează un aflux de consilieri şi activişti din alte partide, ceea ce vorbeşte despre asocierea Partidului Socialiştilor cu imaginea de partid modern şi de perspectivă, atît în ochii alegătorilor, cît şi a diverşilor actori politici la nivel central şi local.
Un alt subiect abordat de Veronica Abramciuc a fost despre politicile promovate de socialişti în domeniul relaţiilor interetnice. Pe parcursul ultimului an de activitate au fost lărgite parteneriatele între organizaţiile afiliate PSRM cu organizaţii similare din Găgăuzia şi Transnistria.
La rîndul ei, liderul fracţiunii deputaţilor neafiliaţi, Zinaida Grecianîi, a vorbit despre iniţiativele legislative înaintate timp de un an de deputaţii din „opoziţia responsabilă”.
Pe parcursul perioadei noiembrie 2011 – noiembrie 2012, de către grupul parlamentar al socialiştilor au fost înaintate mai multe proiecte de acte legislative şi mai multe amendamente la proiectele propuse în ordinea de zi a şedinţelor Parlamentului, care vin să îmbunătăţească cadrul normativ al Republicii Moldova, se mai spune în același comunicat de presă.