Ieri au fost prezentate presei principalele concluzii ale Barometrului de Opinie Publică, sondaj realizat de Fundaţia Soros în Republica Moldova încă din 1998.
În cazul alegerilor ce se anunţă pentru toamna lui 2010, viitorul Parlament de la Chişinău ar putea fi constituit din 4 partide politice: PCRM, PLDM, PDM şi PL, celelalte acumulînd mai puţin de 5 procente din votul alegătorilor. Dacă mâine ar fi alegeri parlamentare anticipate, 40,3% dintre persoanele care au declarat că vin la vot, ar vota cu PCRM, 26,2% cu PLDM, 12,5% cu PDM şi 11,2% cu PL. Translatat în mandate de deputat, Partidul Comuniștilor ar avea 46 mandate de deputat, Partidul Liberal Democrat din Moldova – 29 mandate, Partidul Democrat – 14 mandate, iar Partidul Liberal – 12 mandate. Restul partidelor nu ar accede în Parlament. AMN ar acumula 3,3%, PSD – 3%, PPCD – 1.8%, PNL – 0.8%, UCM – 0.3%, MAE – 0.2%.
75,5% din electorat se pronunţă pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova prin vot direct. Dacă preşedintele ar fi ales direct de popor, peste 25% dintre cetăţeni ar vota cu fostul preşedinte comunist, Vladimir Voronin, se mai arată în barometrul realizat pe un eşantion de 1115 de persoane, reprezentativ pentru Republica Moldova, cu o marjă de eroare de +/- 3 %. Urmează liderul democrat Marian Lupu cu 20,4% , actualul premier Vlad Filat cu 18,3% şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă cu 5,3% . Actualul preşedinte interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu ar obţine doar 1,5% din voturi.
Confuzii identitare
Două treimi din populaţie consideră că limba vorbită pe teritoriul ţării trebuie să se numească „moldovenească”, iar o treime – „limba română”. 54% din populaţie este de acord ca limba rusă să fie a doua limbă de stat.
34% consideră că înglobarea Basarabiei la URSS reprezintă ocuparea unei părţi a României, 27% consideră că a fost de fapt eliberarea de sub ocupaţie română iar 36,80% nu au ştiut ce să răspundă. Cei 34% care consideră că URSS a ocupat o parte din România au o atitudine negativă despre regimul comunist de până la 1990. În schimb 36% din respondenţi au o atitudine pozitivă şi 29% sunt indiferenţi.
50% din populaţia Moldovei consideră că Rusia trebuie să fie Partenerul Strategic al Republicii Moldova, iar 36% doreşte ca Uniunea Europeană să deţină acest statut.Cu toate acestea, 61% din populaţie se pronunţă pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar 22% pentru aderarea la NATO.
Piaţa media, în schimbare
Conform sondajului, 89,90% din respondenţi se informează prin intermediul televiziunilor. La acest capitol, conduce Moldova1, urmărită de 44,80% din populaţie, urmată de PrimeTV(40,80%) şi ProTV (25,20%). Urmează NIT(22,10%), şi la o mare distanţă TV7 (7,70%) şi JurnalTV (6,60%). PublikaTV, televiziunea lui Sorin Ovidiu Vântu, are o cotă de vizitatori modestă, de doar 1,10% în sondajul Barometrului de Opinie Publică, realizat în perioada 26 aprilie – 14 mai 2010.
Interesant este faptul că sursa pe locul 3 în sursele de informare ale populaţiei se află Internetul, cu 20,50%, după radio dar înaintea ziarelor.
Păreri împărţite
Rezultatele sondajului a stârnit reacţii diverse în rândul reprezentanţilor partidelor politice:
Folosind un titlu bombastic, jurnalul România Liberă anunţă că „moldovenii l-ar vota pe Voronin preşedinte„. Cotidianul.ro observă că PCRM nu mai poate guverna în Moldova iar Deutsche Welle titrează „Popularitatea lui Voronin scade, pericolul revanşei comuniste persistă„.