Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova Iurie Leancă întreprinde astăzi, 27 mai 2010, o vizită de lucru la Moscova, Federaţia Rusă. În ajunul acestei vizite Domnia Sa a acordat un interviu pentru Agenţia de Presă rusă INTERFAX.
Foto: ITAR-TASS
Scopul oficial al vizitei este avansarea dialogului ruso-moldovean în scopul îmbunătăţirii relaţiilor bilaterale dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Pe ordinea de zi au fost incluse pentru dezbatere probleme economice, politice şi umanitare. De asemenea, în cadrul aceleiaşi vizite a fost preconizată semnarea unui Plan de consultaţii între MAEIE al Republicii Moldova şi MAE al Federaţiei Ruse.
Iurie Leancă a declarat în interviu că dialogul dintre Federaţia Rusă şi Republica Moldova după schimbarea guvernării de la Chişinău nu a fost prejudiciat, ci, dimpotrivă, a avansat în direcţia stabilirii unui dialog constant, orientat spre semnarea unor acorduri bilaterale în baza unor parteneriate pragmatice, dinamice şi deschise. Această vizită, este ferm convins ministrul de externe moldovean, va contribui la intensificarea dialogului ruso-moldovenesc la toate nivelurile, astfel încât să sporească potenţialul unei colaborări reciproc avantajoase.
Întrebat dacă este posibil ca vectorul integrării europene al Republicii Moldova să poată prejudicia raporturile cu Federaţia Rusă, Iurie Leancă a declarat că procesul de integrare europeană nu condiţionează nicicum relaţiile Republicii Moldova cu alte state din CSI şi nici cu Federaţia Rusă.
După schimbarea guvernării de la Chişinău opinia publică rusă a început să se întrebe dacă vectorul oficial al Republici Moldova va primi curs exclusiv orientat spre Uniunea Europeană, SUA şi România şi toatea acestea în detrimentul Rusiei.
Conflictul transnistrean va rămâne şi el pe agenda de lucru a actualei guvernări, iar opinia generală conform căreia nu au fost înregistrate rezultate pozitive în direcţia soluţionării acestuia este greşită, a afirmat Iurie Leancă. De asemenea, a fost reluat dialogul şi în cadrul grupurilor de consultaţii cu privire la Transnistria la Washington, Bruxelles, Moscova şi Kiev cu scopul de a întări încrederea reciprocă a părţilor implicate în procesul de negociere. Problema transnistreană va fi discutată în cadrul vizitei sale la Moscova, a mai confirmat Iurie Leancă pentru INTERFAX.
O eventuală înrăutăţire a relaţiilor bilaterale ruso-ucrainene nu ar trebui să servească drept bază pentru renunţarea la soluţionarea problemei transnistrene în actualul format 5+2 şi în direcţia menţinerii integrităţii şi unităţii teritoriale a Republicii Moldova. Moldova îşi doreşte adoptarea unui dialog contructiv în deja consacrata formulă de abordare a conflictului transnistrean. Conducerea Republicii Moldova va insista ca Federaţia Rusă să-şi retragă forţele militare de pe teritoriul său în baza principiilor neutralităţii, inclus în Constituţia RM şi cel al neacceptării staţionării de forţe militare străine pe teritoriul unui stat independent fără acordul acesteia, precum şi a deciziilor luate în cadrul Summit-ului de la Istanbul din anul 1999.
Republica Moldova mai exclude posibilitatea ca pe teritoriul său să fie deschisă o bază militară în baza dotărilor tehnice ale armatei a 14-cea după modelul altor state ex-sovietice, iar asemenea negocieri nu-şi au rostul în discuţiile bilaterale dintre Federaţia Rusă şi Moldova, susţine Iurie Leancă în acelaşi interviu.