În ultimele două zile, iarăși suntem speriați de un posibil plan rusesc de “federalizare” a Moldovei. “Stirea” de la care a pornit tot e aici. Aceasta nu-mi inspiră încredere, e mai degrabă din domeniul imaginației debordante a celor care au scris-o și/sau a “surselor” anonime de la Moscova și Tiraspol la care se face referință. Când văd astfel de greșeli în text precum “Moldovei integer şi neuter”, deja îmi este clară atitudinea celor care au “lucrat” la știre… .
Nu exclud nici posibilitatea că, într-adevăr, au existat așa surse. Dacă e așa, în acest caz scopul urmărit ar putea fi exercitarea unor presiuni psihologice pentru a plia Chișinăul în negocierile cu Tiraspolul.
În fine, “rățușca” a fost înghițită, se discută și se polemizează foarte mult. A prins la public și aceasta din câteva considerente. Starea relațiilor cu Rusia și Tiraspolul se deteriorează, incertitudinea se mărește. Rogozin e un factor care și mai mult amplifică această stare. Și, avem experiența neplacută cu Memorandumul Kozak, și aici vorba ceea, cine se frige cu supă sulfă și-n iaurt. Deci, înțeleg de ce atâta atenție și discuții.
Totuși, pentru a înțelege cât adevăr este la mijloc, trebuie să ne punen o întrebare simplă: de ce Rusia ar vrea să propună/impună acum un nou plan de federalizare? Unicul argument rațional din “știre” e că Moscova va pune Chișinaul în fața alegerii între tensionarea relațiilor cu Tiraspolul sau federalizarea ruseasca care ar fi “propuneri generoase”:
“Aceleaşi surse de la Tiraspol ne-au mai spus că tensionarea relaţiilor între cele două maluri ale Nistrului este “parte a strategiei” Moscovei. Astfel, autorităţile moldovenşti trebuie să “aleagă” între “înrăutăţirea situaţiei” şi “propunerile generoase” ale lui Dmitri Rogozin.”
Continuare LABORATOR DE ANALIZA POLITICA SI RELATII INTERNATIONALE