La București au fost deschise lucrările celei de-a II-a ediții a Forumului Românilor de Pretutindeni, eveniment organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) din cadrul Guvernului României. La această ediție au participat români din țări precum Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Spania, Canada, Italia, Franța, Austria, Germania sau SUA, informează tocpress.info.
De asemenea, la deschiderea evenimentului au participat secretarul de stat din DRP Natalia Intotero, ministrul de externe Titus Corlățean, vicepreședintele Academiei Române, Dan Berindei, ministrul educației, Ecaterina Andronescu, secretarul Camerei Deputaților, Georgian Pop, consilierul patriarhal George Grigoriță, secretarul de stat din Ministerul Culturii, Victor Opaschi.
În mesajul de salut, șefa Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a reiterat că românii din afara țării vor constitui o prioritate pentru statul român: “Îmbunătățirea situației românilor din străinătate reprezintă o prioritate pentru Guvernul României. Este nevoie de educație în limba română, de istorie și de geografie, de biblioteci românești și de slujbe religioase în limba maternă” – a declarat Natalia Intotero, care a ținut să precizeze că își încheie mandatul la conducerea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, după ce, la alegerile din 9 decembrie, a obținut un mandat de deputat.
La rândul său, ministrul român de externe, Titus Corlățean, a enumerat câteva dintre problemele cu care se confruntă românii din jurul granițelor, printre acestea fiind nerecunoașterea lor ca minoritate în Bulgaria sau nerespectarea principiului reciprocității de către Serbia și Ucraina în ceea ce privește drepturile minorității românești din cele două state. Totodată, ministrul a lansat un îndemn de unitate în rândul românilor din afara României și a propus, de asemenea, organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni pe lângă Parlamentul României, în concordanță cu prevederile legii referitoare la sprijinul acordat românilor de pretutindeni, adoptată în 2007, care prevede înființarea unui astfel de congres, cu reprezentanți din comunitățile românești din afara țării și a unui consiliu reprezentativ. “Îmi propun să acționez la nivelul Guvernului, cu implicarea Parlamentului, pentru a organiza acest for reprezentativ al românilor atât din comunitățile tradiționale din jurul României, dar și cu reprezentarea românilor plecați din țară din rațiuni politice sau economice. Este un obiectiv pe care mi-l fixez, să putem avea această formă de reprezentare a românilor de pretutindeni pe lângă Parlamentul României” – a declarat Titus Corlățean. Totodată, ministrul a menționat relația specială dintre România de Rep. Moldova și susținerea pe care Bucureștiul o acordă perspectivei europene a acestei țări.
Reuniunea din acest are ca temă “Implementarea programelor DRP din perspectiva realităților cu care se confruntă comunitățile românești”. Evenimentul reunește reprezentanți ai comunităților românești din afara granițelor în dorința de a consolida relațiile dintre statul român și românii de peste hotare, precum și de a constitui un format de dialog instituționalizat între autoritățile române și mediul asociativ românesc. Ediția de anul acesta include și o sesiune de formare în managementul proiectelor, cu accent pe procedurile specifice proiectelor finanțate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.