Dublarea taxei într-un termen aşa de scurt poate fi interpretată diferit. Este însă cert, că introducerea vinietei nu a rezolvat problemele enunţate de Ministerul Finanţelor la momentul propunerii introducerii taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele neînmatriculate în R. Moldova. Nu se vede nici echitate în rândul proprietarilor de automobile, dar nici venituri spectaculoase la buget în urma introducerii vinietei.
ISTORIC
Există o mare diferență dintre cuantumurile taxelor, care sunt percepute în prezent și cele stipulate în varianta inițială a proiectului de lege propusă de autorități, care apoi a fost modificată și votată în Parlament. Vorbesc de varianta inițială din Legea nr. 221 din 19.10.2012, prin care se propunea introducerea taxei pentru folosirea drumurilor din Republica Moldova de către autovehicule neînmatriculate în Republica Moldova ale persoanelor fizice (vinieta), care intră pe teritoriul Republicii Moldova sau care îl tranzitează. Proiectul de lege, intra în vigoare imediat după ce expira termenul de înmatriculare, adică 01 noiembrie 2012 şi prevedea 3 termene de valabilitate (tipuri de vinietă) 3 zile, 30 zile şi 180 de zile, pentru fiecare dintre aceste categorii era prevăzută o taxă de 7, 65 şi 380 euro, respectiv.
La început, când se discuta oportunitatea introducerii taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova, am venit cu 3 propuneri, care au fost acceptate de autorități:
- reducerea taxelor pentru drumuri până la un nivel inferior celor practicate în statul vecin, România;
- modificarea perioadei de valabilitate a vinietelor astfel încât să acopere un număr de zile rezonabil, evitând astfel plata pentru zile suplimentare, neutilizate de către şoferi;
- stabilirea a două perioade de graţie anuale de câte 20 de zile la introducerea în ţară a automobilului de către cetăţenii moldoveni stabiliţi peste hotare.
Parțial, propunerile noastre au fost acceptate. Acum, taxele cresc peste nivelul celor utilizate în România. Astfel, taxa pentru 7 zile va constitui 4 Euro, 15 zile – 8 Euro, 30 de zile – 14 Euro, 90 de zile – 30 de Euro și 180 de zile – 50 de Euro.
Continuare All Moldova