Odată cu preluarea de către Ucraina a președinției Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), au apărut diverși politicieni și experți, în special din spațiul ex-sovietic, care își puneau mari speranțe în eforturile Kievului de a accelera procesul de soluționare a conflictului transnistrean. Cu toate acestea, chiar dacă nu au trecut decât aproximativ două săptămâni de la preluarea președinției de la Irlanda, apar tot mai multe voci care sugerează că Ucraina nu va aduce mari schimbări în ceea ce privește problema de pe Nistru, mai ales în condițiile în care statul ucrainean are propriile probleme legate de democrație, respectarea drepturilor fundamentale ale omului sau ale minorităților naţionale.
În acest context, un fost ministru ucrainean de externe, Boris Tarasiuk, a declarat pentru Agenția de presă Novîi Reghion că nu Chişinăul şi Occidentul vor juca un rol major în soarta Transnistriei, ci Moscova, fără de al cărei sprijin, problema republicii nerecunoscute nu poate fi soluționată. Tarasiuk apreciază, însă, că preşedinţia ucraineană a OSCE oferă şanse pentru intensificarea dezbaterilor referitoare la soluţionarea conflictului transnistrean. „Acest lucru oferă Kievului oportunităţi suplimentare ca, în timpul preşedinţiei sale a OSCE, să intensifice discuţiile cu privire la reglementarea transnistreană” – subliniază deputatul ucrainean, în prezent membru al partidului de opoziție ”Batkivșcina”, al fostului premier condamnat Iulia Timoșenko.
„Cu toate acestea, tot procesul va depinde în mare măsură nu de OSCE, Chişinău sau Tiraspol, nici de UE sau SUA, ci de Federația Rusă. Însă va exista oare voinţă politică din partea Moscovei pentru a rezolva problema într-un mod constructiv? Spre deosebire de Ucraina, Rusia a dat dovadă întotdeauna o abordare distructivă în ceea ce privește reglementarea transnistreană. După Revoluţia Portocalie din Ucraina, a existat un plan ”Iuşcenko”, un plan cât se poate de serios şi realist. Din păcate, din cauza partenerului nostru – Rusia -, acest plan nu a fost pus în practică” – a explicat fostul ministru ucrainean de externe.
Boris Tarasiuk admite,însă, că noul șef al diplomației ucrainene, Leonid Kojara, ar putea încerca să ajungă la un compromis cu omologul său rus, Serghei Lavrov. „Există un progres în cadrul contactelor bilaterale dintre Chişinău şi Tiraspol și astfel există motive pentru intensificarea acestora” – a remarcat fostul ministru.
Un alt parlamentar ucrainean, fostul viceministru de externe Valerii Cealîi, afirmă că, în timpul preşedinţiei sale în cadrul OSCE, Ucraina ar trebui să ridice problema înlocuirii trupelor ruse din Transnistria cu o misiune internațională. Potrivit afirmaţiilor sale, „Federaţia Rusă mai are în Transnistria un contingent militar uriaş”. „Aceste lucruri trebuie prezentate în cadrul OSCE” – a subliniat Cealîi, care abordează problema şi din perspectiva protejării ucrainenilor din zona transnistreană, subliniind că ”în Transnistria avem zeci de mii de ucraineni”.
Amintim că miniștrii de externe ai Rusiei și Ucrainei, Serghei Lavrov și Leonid Kojara, s-au întâlnit recent la Cernăuți, în cadrul reuniunii Subcomitetului pentru cooperare internațională al Comisiei interstatale ucraineano-ruse, care a avut loc între 13 și 14 ianuarie. Pe agenda discuțiilor de luni s-au aflat și aspecte referitoare la rolul Ucrainei în procesul de soluționare a conflictului transnistrean, în contextul în care Kievul a preluat pentru un an președinția OSCE.
În timpul vizitei la Cernăuţi, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat că speră ca la următoarea rundă de negocieri pe problema transnistreană, care va avea loc în februarie, la Lvov, Ucraina, „să se poată veni cu idei care să accelereze procesul de formare a condițiilor necesare pentru a începe discuțiile politice”.
De asemenea, Lavrov a subliniat importanța rezolvării problemelor dintre Tiraspol și Chișinău, care fac dificilă stabilirea încrederii între părți și, totodată, asigurarea unei situații mai confortabile pe ambele maluri ale Nistrului. Potrivit lui Lavrov, este vorba, printre altele, de chestiuni economice și de aspecte legate de transport. “Odata ce acestea sunt rezolvate cu succes, treptat, vor fi create și condițiile necesare pentru a începe discutarea statutului politic al Transnistriei”, a spus șeful Ministerului rus de Externe.
Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Leonid Kojara, a declarat, la rândul său, că Ucraina, în calitate de țară care deține președinția OSCE în 2013, va intensifica procesul de soluționare a problemei transnistrene. Întrebat de jurnaliștii de la Cernăuţi ce eforturi va depune Kievul în timpul președinției ucrainene a OSCE pentru soluționarea conflictului transnistrean, ministrul Leonid Kojara a afirmat că Ucraina “va acorda o mai mare atenție așa-numitelor conflicte înghețate”. Potrivit oficialului, în acest context, reglementarea transnistreană ocupă un loc aparte, pentru că Ucraina are o frontieră comună cu regiunea respectivă. “În curând voi vizita Moldova, în calitate de președinte al OSCE și la nivel interstatal. Prin urmare, în timpul vizitei, intenționez să accelerez procesul de soluționare a problemei în regiunea transnistreană”, a declarat șeful Ministerului de Externe al Ucrainei, Leonid Kojara.
Asigurări în acest sens au venit şi din partea reprezentantului special al Kievului la OSCE pentru reglementarea conflictelor, Andriy Desciţa, care a declarat recent pentru publicaţia ucraineană „Den” că, pe parcursul preşedinţiei sale în cadrul Organizaţiei, Ucraina va face tot posibilul pentru a intensifica procesul de soluţionare a conflictului transnistrean şi, totodată, va milita pentru revenirea zonei transnistrene sub controlul Chişinăului, în baza integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Republicii Moldova. Potrivit reprezentantului ucrainean, Kievului şi Moscova şi-au manifestat în repetate rânduri dorinţa de a rezolva pe cale paşnică problema transnistreană, ţinând cont de integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova, acordând un statut special Transnistriei şi garantând respectarea drepturilor omului şi a minorităţilor naţionale. Andriy Desciţa a subliniat că această chestiune reprezintă o prioritate a Ucrainei pe parcursul preşedinţiei sale în cadrul OSCE.
Chiar dacă există declaraţii care, oficial, confirmă interesul Kievului de a intensifica procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, nu trebuie ignorate unele informaţii apărute recent în presa ucraineană şi rusă, potrivit cărora Ucraina şi Rusia ar examina posibilitatea înfiinţării unui spaţiu economic comun Transnistria-Odesa. Acesta ar fi un plan mai vechi al fostului preşedinte al Sovietului Suprem de la Tiraspol, Grigore Mărăcuţă, înaintat anul trecut Ministerului de Externe al Rusiei şi Administraţiei Prezidenţiale a Ucrainei. Potrivit publicaţiei Novaia Gazeta, ”acest lucru înseamnă, de fapt, revenirea regiunii transnistrene la Ucraina”. „Înfiinţarea acestui spaţiu economic comun va depinde în mare măsură de poziţia Chişinăului” – consideră o sursă din Administraţia Prezidenţială de la Kiev.
Autor: Horia Ivanciuc, pentru InfoPrut