Rusia nu şi-a îndeplinit obligaţiunile stabilite de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în dosarul şcolilor cu predare în în grafia latină din regiunea transnistreană.
Astăzi se împlinesc cele trei luni în care Rusia ar fi trebuit să acorde reclamanţilor 1 milion şi douăzeci de mii Euro cu titlu de prejudicii morale şi 50 mii Euro cu titlu de costuri de reprezentare, precum şi restituirea clădirilor instituţiilor de învăţământ.
La 19 octombrie 2012, CEDO a pronunțat în ședința deschisă Hotărârea prin care a recunoscut violarea Articolului 2 Protocol 1 – Dreptul la Educație în raport cu Federația Rusă. Reclamanții au fost cetățeni ai R. Moldova și locuitori ai regiunii transnistrene, parte a teritoriului suveran al Republicii Moldova, ce se află sub controlul de facto al unui regim separatist, susţinut de Federaţia Rusă. Cauzele au fost expediate în 2004 și respectiv 2006 de către părinți, profesori și elevi din localitățile Râbnița, Tighina (Bender) și Grigoriopol din regiunea transnistreană a Republicii Moldova și au vizat încălcări ale drepturilor acestora la educaţie, la viaţa privată, precum şi ale dreptului la nediscriminare.
În noiembrie 2012, directori şi profesori ai şcolilor şi liceelor cu predare în limba română din regiunea transnistreană au petrecut o săptămână la odihnă în România. Cu această ocazie, cadrele didactice au povestit pentru InfoPrut despre vara anului 2004, când Sovietul Suprem de la Tiraspol a decis să închidă cele opt şcoli cu predare în limba română din teritoriu şi să le treacă în subordinea autorităţilor separatiste, precum şi despre decizia CEDO.
Dificilă a rămas situaţia liceului românesc ,,Lucian Blaga” din Tiraspol, căruia i s-a pierdut dosarul în drum spre CEDO. Despre circumstanţele acestea a relatat doamna Raisa Pădurean, directorul-adjunct al liceului. Citiţi aici interviul acordat publicaţiei noastre.