Afirmația îi aparține preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, care a avut o întrevedere cu reprezentanţii diasporei R. Moldova în Portugalia, unde participă la lucrările Consiliului Internaţionalei Socialiste, informează Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului.
În cadrul discuţiei cu reprezentanţii diasporei din R. Moldova în Portugalia, Lupu a fost solicitat să se pronunţe asupra mai multor subiecte, printre care eforturile depuse de autorităţile R. Moldova pentru susţinerea comunităţilor cetățenilor de peste hotare, problema impozitării la vamă a coletelor de peste hotare și modalitățile de atragere a investițiilor străine.
Cu referinţă la structurile create în cadrul Guvernului pe dimensiunea coordonării activităţilor cu diaspora, Marian Lupu a menţionat crearea Biroului pentru relaţii cu diaspora, dar a specificat că, personal, a optat pentru crearea unui minister consacrat sau instituirii unei funcţii de vicepremier pe această dimensiune.
Lupu a susținut că aceasta „este o problemă care necesită o atenţie sporită, alocare de fonduri şi o abordare mult mai complexă, deoarece o asemenea structură trebuie să funcţioneze cu maximă eficienţă în stabilirea unui dialog permanent cu diasporele moldoveneşti de peste hotare, să le ajute în rezolvarea problemelor şi, pentru aceasta, este necesar să dispună de pârghii reale şi de mijloace financiare”.
În ceea ce privește relaţiile şi importanţa unui dialog permanent şi eficient cu diasporele moldoveneşti de peste hotare, Lupu a declarat, potrivit comunicatului de presă, că cetăţenii R. Moldova plecaţi peste hotare au un rol foarte important nu doar în promovarea imaginii ţării în lume, ci şi în facilitarea atragerii de investiţii, în promovarea şi asimilarea valorilor europene, atât de necesare ţării noastre, care îşi propune să avanseze ferm pe calea integrării europene şi edificării unui stat de drept.