Preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Leonid Kojara, a efectuat o vizită în Rep. Moldova în zilele de 21 și 22 ianuarie anul curent. Eugen Carpov, vicepremierul responsabil de reintegrarea Rep. Moldova, și-a exprimat punctele de vedere pe problematica conflictului transnistrean ca urmare a acestui eveniment.
Într-un interviu acordat portalului Tribuna.md, Carpov a afirmat legat de găsirea unei soluții cu privire la regiunea transistreană că acest lucru „este în interesul tuturor, nu doar al Republicii Moldova, dar și al Ucrainei şi, de fapt, al continentului european în general, pentru că existența acestui conflict nerezolvat creează probleme pentru securitatea tuturor”.
În plus, oficialul consideră că așteptările faţă de preconizata rundă de negocieri în vederea reglementării problemei transnistrene, care urmează să aibă loc la Lvov, „sunt normale, cum ar fi faţă de orice rundă în formatul 5+2. Aceasta pentru că este o rundă ce va continua discuțiile începute pe parcursul preşedinţiei irlandeze a OSCE din anul trecut”.
Totodată, Eugen Carpov a menţionat că aceasta „e prima rundă sub umbrela președinției ucrainene a OSCE”. „Așteptările sunt legate de Ucraina, de faptul că acest stat este implicat de mult timp în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Ucraina nu este doar un simplu vecin – noi avem o frontieră comună de peste 1200 de km, dintre care 460 este segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Avem o cooperare vastă în diverse domenii, Ucraina fiind și participant la mecanismele care există în zona de securitate legate de reglementarea conflictului. Astfel, Ucraina are zece observatori în cadrul Comisiei Unificate de Control. Considerăm că, pe parcursul acestui an, având în vedere interesul statelor mediatoare şi ale observatorilor, avem șansa să obținem un progres pe calea reglementării conflictului”, a încheiat responsabilul pe problema de reintegrare a Rep. Moldova, potrivit sursei.