Republica Moldova ia atitutudine în privința spălării de banii între Banca de Economii, mafia rusească și alte șase țări membre UE, ca urmare a unei sesizări din partea Hermitage Capital, o firmă de investiții din Marea Britanie.
Documentele obținute de Hermitage Capital arată că un grup de crimă organizată- Grupul Kluyev- a transferat în anul 2008 53 mil. USD furați dintr-un cont al Băncii Krainiy Sever (Rusia) în două conturi ale Băncii de Economii a Rep. Moldova, pe care ulterior, cea din urmă i-ar fi transferat în mai multe conturi în Austria, Cipru, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, dar și Elveția sau Hong Kong, informează EUobserver.
R. Moldova este un punct cheie de tranzit pentru banii spălați în cazul Magnitsky, așa că o „investigație serioasă va crește exponențional abilitatea agențiilor de implementare a legilor europene de a face arestări și de a descoperi cine se află în spatele acestei afaceri”, a declarat Bill Bowder, directorul Hermitage Capital.
Din acest motiv, Hermitage Capital indică faptul că acest caz pune întrebări legate de relațiile UE-R. Moldova, mai ales că primul ministru, Vlad Filat, intenționează să semneze Acordul de Asociere și cel de liberă circulație în luna noiembrie, urmând ca apoi să se facă pașii spre un regim fără vize.
„ Ce va face sau ce nu va face Rep. Moldova” reprezintă un test prin care Rep. Moldova poate demonstra că este „un partener de încredere pentru o integrare viitoare în structurile europene”, a conchis acesta.
Potrivit sursei, a fost începută o urmărire penala de către Centrul Național Anti-Corupție al Republicii Moldova. În plus, Vlad Filat a declarat că va monitoriza personal cazul, dată fiind natura acestuia.