Ministrul Afacerilor Interne al României, Radu Stroe şi omologul său din Republica Moldova, Dorin Recean au semnat vineri Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Centrului Comun de Contact Galaţi.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne al României, prin semnarea acestui regulament, Centrul Comun de Contact Galaţi va deveni pe deplin operaţional şi va permite conlucrarea specialiştilor din cadrul Poliţiilor Naţionale, Poliţiilor de Frontieră şi Vămii din România şi Republica Moldova. Principalele misiuni ale Centrului Comun de Contact de la Galaţi vizează analiza şi schimbul de informaţii, transmiterea şi coordonarea cererilor de asistenţă referitoare la prevenirea şi combaterea săvârşirii faptelor ilegale, precum şi ajutorul acordat pentru întocmirea unor astfel de cereri.
Potrivit lui Dorin Recean, cetăţenii Republicii Moldova şi ai României vor beneficia de o frontieră mai sigură, o frontieră protejată mai bine împotriva traficului de droguri, de automobile furate şi migraţiei ilegale, în urma creării Centrului Comun de Contact Galaţi. „Avem privilegiul să beneficiem de asistenţă tehnică continuă şi să colaborăm cu cei mai buni specialişti din Ministerul Afacerilor Interne al României. Documentul semnat reprezintă un pas foarte important în operaţionalizarea activităţii comune de combatere a infracţionalităţii la frontieră”, a precizat Recean în cadrul ceremoniei publice de semnare a documentului.
Ministrul Afacerilor Interne din România Radu Stroe a declarat în cadrul aceluiaşi eveniment că operaţionalizarea Centrului de la Galaţi reprezintă o modalitate de colaborare rapidă şi eficientă, pentru rezolvarea în timp real a problematicii de la frontiera comună româno-moldoveană. De asemenea, funcţionarea acestui Centru este un sprijin pentru ambele ţări în creşterea credibilităţii lor în faţa Uniunii Europene.
Conform Gazetei de Sud, iniţiativa de înfiinţare a acestui Centru a aparţinut României şi datează din anul 2002 atunci când, în consultare cu partenerii germani în cadrul componentei „Promovarea cooperării transfrontaliere” din Convenţia de Înfrăţire Instituţională cu Germania privind Strategia Managementului Integrat la Frontieră, a fost elaborată o primă concepţie privind organizarea şi funcţionarea acestuia.