Mâine va fi 2 martie…
Mai țineți minte ce s-a întâmplat la 2 martie în sau cu Republica Moldova?
1. Republica Moldova devine membră a Organizației Națiunilor Unite.
2. Începe războiul de pe Nistru.
Pe prima nu aveam cum s-o țin minte. Eram prea mică și prea ignorantă. Dar nu voi uita cel de-al doilea eveniment.
Am avut un vecin. Vorbesc la timpul trecut pentru că acel vecin nu se mai află printre noi. A făcut armata în Transnistria, în războiul de pe Nistru. I-a supraviețuit. S-a întors acasă și a murit ucis de o grenadă adusă pe ascuns din regiune. A supraviețuit războiului de pe Nistru și a murit pe malul Prutului. Acolo s-a jucat cu acea grenadă împreună cu un prieten. Cel din urmă a scăpat. Rănit fiind, s-a târât pănă la prima poartă cunoscută și a anunțat despre cele întâmplate. Dar, din păcate, pentru vecinul meu era prea târziu. Până au ajuns la el, deja murise.
În Republica Moldova mâine va fi iarăși 2 martie. Război parcă nu mai este. Aparențe. Lupta poate nu mai este fizică, dar continuă să ne condiționeze evoluția, orientarea în spațiul politic, precum și comunicarea între două maluri. Am încremenit între maluri…
Nu căutați o logică în această refulare. Nu o veți găsi. Deși o legătură fină între aceste gânduri există. Tânărul a murit pe malul Prutului din cauza că s-a jucat cu o grenadă adusă de pe malul Nistrului. Cineva i-a permis să o ia acasă. Cineva nu a fost atent sau avea alte preocupări, posibil mai importante. Nu-i judec pe cei care au fost acolo. În schimb pot să-mi pun întrebări. Multe.
Merg la Chișinău, experții îmi vorbesc despre Transnistria și despre cât de mult ne trage în urmă acest conflict. Vin experți din Baku și ne spun despre aceeași Transnistrie că este mult mai ușor de soluționat diferendul pentru că este doar politic, nu și etnic, spre deosebire de al lor. Merg la Tbilisi, iarăși sunt comparate conflictele și iarăși al nostru e mai ușor de rezolvat. Revin în București, și aici tot despre Tiraspol vorbim. Ajung la Kiev. Printre dinți, dar și aici nu se uită acest subiect. A mai rămas să ajung la Moscova și să-i întreb și pe ei: Cum, domnilor, aveți de gând să puneți în aplicare prevederile noii Concepții de Politică Externă a Federației Ruse? Da, da! Exact acest document care prevede soluționare prin respectare. Respectarea cui? A unei integrități, a unei suveranități și, desigur, a unei neutralități, care vă convine de minune!
Între timp la Tiraspol se introduce rubla rusească … cică e voința poporului… . Pe bune?