Eroii căzuţi la datorie în războiul moldo-rus de pe Nistru au fost omagiaţi sâmbătă, 2 martie, la Fântâna Eroilor din satul Varniţa, raionul Anenii Noi.
La 21 de ani de la izbucnirea conflictului moldo-rus de pe Nistru, rude ale combatanţilor în război, Maria Roibu, directorul Liceului Teoretic ,,Alexandru cel Bun” din Tighina, Alexei Paluţă, preşedintele Asociaţiei Tighina, membra componentă a Platformei Civice Acţiunea 2012, deputatul Iurie Apostolachi, Ion Iovcev, directorul Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga” din Tiraspol, alături de Raisa Pădurean, directorul adjunct al liceului românesc de la Tiraspol şi elevi ai şcolii româneşti din Tighina au participat la slujba de pomenire a eroilor români basarabeni şi au adresat tuturor un îndemn la neuitare. ,,Avem obligaţia de a-i respecta şi nu-i uita pe cei care şi-au jertfit viaţa aici”, a punctat Alexei Paluţă în cadrul evenimentului.
,,Odată cu declararea Independeţei, cineva nu s-a bucurat de acest lucru, ci in schimbul făuririi acestui lucru, au venit pe acest pământ cu o urgie planificată departe de aici, în unele birouri, cu părere de rău implementată pe malurile bătrânului Nistru. Ei şi azi nu îşi caută de lucrurile lor. Şi azi mai încearcă să vină cu revanşă”, a precizat parlamentarul Iurie Apostolachi, originar din Varniţa.
,,Ne-a unit necazul, ne-a unit durerea. Eu îi zic ,,mulţumesc” lui Dumnezeu că am mai ajuns să trăim încă un an şi să ajungem în ziua asta pentru a exprima recunoştinţa acelor oameni care fără ca să-şi dea seama au făcut un act de eroism. Pentru ca noi, care locuim în Bender, toţi oamenii de bună credinţă, indiferent de naţionalitate, indiferent de limba vorbită, ca să trăim într-o linişte oarecare. Zic oarecare deoarece nu este linişte deplină. Este o linişte aparentă”, a menţionat Maria Roibu.
,,Voi fi martir pentru credinţă/Sub tricolorul românesc/Prin bunătate, suferinţă/ Dar neamul meu nu-l părăsesc./Mereu sunt vinovat că-s moldovean/Dar şi mai vinovat/Că sunt român creştin/Şi mă-nrudesc cu-un împărat Traian/Şi vreau cu fraţii mei /La Domnul să mă-nchin/Şi moşii noştri/Şi strămoşii/Din timpuri toţi au suferit/Au fost bătuţi, trimişi din Ţară/Dar neamul nu l-au părăsit…”, a interpretat o strofă emoţionantă Raisa Pădurean.
,,Au trecut 21 de ani de când au plecat aceşti tineri frumoşi în eternitate. Au plecat pentru ca mai departe să trăim noi, să trăiască copiii noştri, să ne cunoaştem istoria românilor, să vorbim româneşte”, a afirmat Ion Iovcev.
După ce elevii şcolii româneşti din Tighina au recitat poezii patriotice şi au interpretat piesa ,,Pentru ea” a soţilor Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, pe versurile poetului naţional Grigore Vieru, în satul Varniţa a fost organizată o masă de pomenire a tuturor celor care şi-au pierdut viaţa în conflictul armat de pe Nistru. La masă au fost prezenţi atât combatanţi în război, cât şi rude ale celor decedaţi, care au împărtăşit cu durere vădită tuturor câteva dintre amintirile trăite în timpul războiului. Concluzia celor care au omagiat memoria eroilor din 1992 a fost că încă nu se întrevede soluţionarea conflictului transnistrean, care le afectează vieţile zilnic şi care se prelungeşte mai cu seamă în ceea ce priveşte dreptul la educaţie în limba română.
Foto, video: InfoPrut