(Citeşte aici primul episod din seria ,,Repetabila istorie”)
Protestele organizate de PPCD împotriva politicii de rusificare promovate de guvernarea comunistă au fost declanşate la data de 9 ianuarie 2002. 3000 de manifestanţi veniţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale nu doar din Chişinău, dar şi din Bălţi, Ungheni, Rezina, Criuleni, Anenii Noi, Străşeni şi alte raioane, au adoptat ,,Declaraţia participanţilor la întâlnirea deputaţilor PPCD cu alegătorii”, potrivit publicaţiei ,,Ţara”, în numărul 2 (980), de vineri, 11 ianuarie 2002.
,,Declaraţia participanţilor la întâlnirea deputaţilor PPCD cu alegătorii” din 9 ianuarie cuprindea următoarele revendicări adresate puterii comuniste de la Chişinău, care ,,a declanşat o politică de rusificare fără precedent atât împotriva majorităţii româneşti, cât şi împotriva minorităţilor naţionale neruse, care constituie circa 90% din ansamblul corpului social”:
1. Să majoreze şi să achite la timp salariile angajaţilor din sistemul de învăţământ, salarizarea fiind efectuată centralizată de la Bugetul de stat, cu condiţia ca nici un salariu nu va fi mai mic decât coşul minim de consum;
2. Să asigure instituţiile de învăţământ cu energie electrică şi termică, cu manuale şi material didactic;
3. Să anuleze ordinul nr. 409 din 7 august 2001, emis de ministrul Învăţământului, conform căruia limba rusă ar urma să fie studiată obligatoriu din clasa a II-a până în clasa a X-a;
4. Să excludă din programele pentru clasele a V-a – a IX-a Limba şi Literatura rusă ca obiecte de studii obligatorii;
5. Să păstreze obiectele de studiu Limba şi Literatura română în procesul educaţional şi să nu admită înlocuirea acestora cu falsificarea de sorginte stalinistă <
6. Să pună capăt rusificării prin şcoală a circa 25 la sută din populaţie, reprezentată de minorităţile naţionale neruse, şi să asigure condiţii optime de instruire a acestora în limbile lor materne şi de învăţare a limbii de stat;
7. Să deblocheze procesul de examinare şi adoptare a Legii privind statutul cadrului didactic, aprobat de Congresul Învăţătorilor din septembrie 2001 şi propus ca iniţiativă legislativă de grupul parlamentar PPCD;
8. Să-şi retragă iniţiativa privind acordarea statutului de limbă oficială pentru limba rusă;
9. Să anuleze Legea privind ratificarea Tratatului de bază cu Federaţia Rusă, iniţiind negocierea unui nou Tratat echitabil, nediscriminatoriu şi reciproc avantajos.
În ziua declanşării manifestaţiilor, Domniţa Plugaru, elevă în clasa a VI-a la Liceul ,,Gheorghe Asachi” din Chişinău, a susţinut o alocuţiune în Piaţa Marii Adunări Naţionale, consemnată la 10 ianuarie de ziarul ,,Ţara”:
,,Cel ce are două ţări n-are nici o ţară
Stimaţi români, sunt convinsă că şi voi credeţi că rusa nu e o necesitate în şcolile din Basarabia. De ce ruşii şi-au creat aici, pe pământurile noastre, un mediu în care doar ei pot să trăiască?
Rusa nu e limba noastră maternă şi nu trebuie să fim obligaţi să o învăţăm. Dimpotrivă, ruşii trebuie să înveţe româna, la urma urmei ei trăiesc într-o ţară românească. Cât o să-şi bată joc de noi?
Limba română este o limbă fascinantă. În lumea cuvintelor româneşti te simţi extraordinar şi nu e limbă mai frumoasă, mai bogată decât limba maternă – româna. Să învăţăm să ne preţuim limba, fiindcă e mai scumpă decât tot aurul din lume.
Eu sunt româncă şi sunt mândră de naţionalitatea mea. Îmi voi iubi întotdeauna limba şi ţara. Cel ce care două ţări n-are nici o ţară”.
(Va continua)