Negocierile pe marginea instituirii Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător Republica Moldova – Uniunea Europeană (ZLSAC) au decurs destul de rapid, la moment fiind finalizate 5 runde de negocieri. Ultimă rundă de negocieri va avea loc în luna martie și va avea drept subiecte de negociere unele domenii mai sensibile, ca drepturile intelectuale, domeniul serviciilor, soluționarea disputelor, agricultura.
Cred, că grupul de negociatori a avut o prestație foarte bună. Asta o spun și experții străini, care au asistat negociatorii moldoveni. Negociatorii au beneficiat de asistență tehnică și nu numai, pentru consolidarea capacităților personalului și au acționat în baza unei strategii corecte. Este important, că au știut ce-și doresc și au lucrat într-o echipă unică condusă de două ministere, care aparent realităților noastre, ar trebui să fie rivale. Este vorba de Ministerul Economiei și cel al Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Cred, că acest exemplu este unul concludent și trebuie urmat pe viitor nu numai la nivel de instituții, dar și de politicieni.
Poate fi remarcat și faptul, că în procesul de negocieri, negocierile propriu-zise au fost anticipate și apoi urmate de măsuri concrete de transformări în diferite domenii. La finele anului 2010 a fost aprobat Planul de acţiuni al Republicii Moldova privind implementarea Recomandărilor Comisiei Europene pentru instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Planul a inclus o serie de acțiuni pe diferite dimensiuni ce urmau a fi realizate drept răspuns la recomandările Uniunii Europene în perioada de timp 2011-2014. Măsurile acoperă următoarele domenii: consolidarea capacităţilor administrative a instituțiilor implicate în negocierile ZLSAC şi a celor, care vor pune în aplicare noile reglementări, accesul bunurilor pe piaţă/ statisticile comerţului, bariere tehnice în calea comerţului (TBT), măsurile sanitare şi fitosanitare (SPS), facilitarea comerţului şi administrarea vamală, dreptul proprietăţii intelectuale (IPR), achiziţii publice, concurenţa, dezvoltarea durabilă (mediul social şi de muncă).
Continuare AICI