În cadrul vizitei efectuate la Bruxelles de către președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, acesta a subliniat că Republica Moldova nu are nevoie de alegeri anticipate, ci de stabilitate politică, în vederea realizării tuturor angajamentelor europene, se arată într-un comunicat de presă al Departamentului Comunicare şi Imagine al PL. “Partidul Liberal va face tot posibilul, aşa cum am făcut şi până acum, pentru evitarea alegerilor anticipate. Vom depune toate eforturile pentru depăşirea acestor probleme politice interne, continuarea implementării agendei de reforme până va fi dus la bun sfârşit obiectivul de integrare europeană a Republicii Moldova”, a menționat Mihai Ghimpu.
Liderul Partidului Liberal a purtat discuţii cu europarlamentarul britanic Graham Watson, raportorul Parlamentului European pentru Acordul de Asociere la UE a Republicii Moldova, Preşedintele ALDE, Stefan Füle, Comisarul European pentru extindere şi politică de vecinătate, Luis Felipe Fernández de la Peña, Director general pentru Europa și Asia Centrală în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă.
Principalele subiecte care au fost abordate în cadrul întrevederilor au fost cele ce țin de situaţia din AIE, găsirea unui consens pentru depăşirea situaţiei şi demararea negocierilor politice pentru a avea o guvernare democratică care să ducă la bun sfârșit programul de integrare europeană asumat au fost subiectele principale discutate în cadrul întrevederilor.
De asemena, Mihai Ghimpu s-a referit la ultimele evoluţii pe plan politic din Republica Moldova, la cauzele apariţiei crizei înAIE, precum şi la soluţiile care se impun pentru redresarea situaţiei şi evitarea alegerilor anticipate. “AIE trebuie menţinută, în interesul cetăţenilor Republicii Moldova, care ne-au acordat nouă, politicienilor, vot de încredere şi care îşi doresc integrarea în marea familie europeană. Avem nevoie de o Alianţă pentru oameni și nu pentru cei care dețin funcții, iar actuala Alianţă este compromisă şi nu trebuie să compromitem parcursul european al Republicii Moldova, respectiv valorile democratice”, a spus preşedintele PL.
Un alt subiect discutat cu oficialii europeni a fost Acordul de liber schimb Republica Moldova – UE, care prevede condiții asimetrice pentru producătorii din Republica Moldova. “Importanța acestui Acord trebuie să se rezume în crearea unor condiții favorabile în dezvoltarea activității producătorului autohton, iar condițiile asimetrice prevăzute la moment sunt în detrimentul economiei Republicii Moldova. Intensificarea concurenței, reducerea prețurilor, acces nelimitat pe piața UE și o creștere economică suplimentară nu sunt îndeajuns, fiindcă sunt şi un şir de dezavantaje. Un acord de liber schimb înseamnă nu doar acces mai ieftin și mai simplu pe piața Uniunii Europene pentru producătorii din Republica Moldova, dar şi o posibilă înviorare pe direcţia inversă, adică producătorii europeni de bunuri și servicii vor ajunge mai simplu și cu nişte costuri mai mici pe piața Republicii Moldova. Din aceste considerente negocierile trebuie continuate și nicidecum finalizate în luna martie”, a conchis deputatul Mihai Ghimpu.
Înalții oficiali europeni au îndemnat clasa politică de la Chişinău să pună pe prim-plan interesul național și european. Totodată, oficialii europeni au dat asigurări că politicile UE faţă de Republica Moldova au rămas neschimbate și UE va sprijini în continuare Republica Moldova pe calea integrării europene.