Acordul de finanţare privind Programul Pilot de Dezvoltare Regională a fost semnat astăzi de către premierul Vlad Filat şi ambasadorul Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău.
,,Urmare a acestui document, Republica Moldova urmează să primească de la Uniunea Europeană 7 milioane de Euro, în cadrul Planului Naţional de Acţiuni 2012, pentru Programul Pilot de Dezvoltare Regională (PPDR). Acesta are ca obiectiv general oferirea suportului în avansarea coeziunii economice, sociale și teritoriale cu accent pe dezvoltarea politicilor, cadrului legislativ și instituțional pentru o dezvoltare eficientă a regiunilor din Republica Moldova”, a declarat prim-ministrul în exercițiu, se arată într-un comunicat al Executivului de la Chişinău.
Dirk Schuebel a menționat cu această ocazie că semnarea acordului este încă o dovadă a sprijinului oferit de către Uniunea Europeană Republicii Moldova. ,,Este un exemplu practic al faptului că Uniunea Europeană nu a înghețat sprijinul oferit pentru Republica Moldova. Toate părțile implicate în programul respectiv au recunoscut faptul că Republica Moldova a obținut progrese semnificative în ceea ce privește lansarea procesului de dezvoltare regională, multe din principiile identificare în ghidurile acestuia fiind deja aplicate”, a declarat ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău.
Programul Pilot de Dezvoltare Regională este compus din două părţi. Componenta I, pentru implementarea căreia sunt oferite 2 milioane de euro, se bazează pe îmbunătățirea statisticii regionale. Cea de-a doua componentă, pentru care sunt oferite 5 milioane de euro prevede acțiuni în vederea dezvoltării planificării regionale și elaborarea unei liste de proiecte investiționale gata pentru finanțare, inclusiv documentație tehnică, studii de fezabilitate. PPDR vine ca urmare a Comunicatului UE din 2008 privind Parteneriatul Estic în care se face referință la lansarea unui dialog politic regional de cooperare în vederea dezvoltării regionale după modelul politicii de coeziune a Uniunii Europene. Acțiuni similare au fost deja efectuate în Republica Moldova prin intermediul a trei proiecte TACIS și a mai multor donatori bilaterali.