Românii din Paris au sărbătorit la 27 martie 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România în cadrul evenimentului ,,Unirea din 1918 – istorie și perspective”, la care a fost proiectat filmul documentar ,,Basarabia – prăbușirea unei lumi” de Marius Herghelegiu, informează Elldor.info, cu referire la un comunicat de presă al Clubului Liberal Paris.
Dr. Alexandru Herlea, fost ministru al Integrării Europene al României, președintele Asociației “La Maison Roumaine”, i-a felicitat pe cei prezenți la eveniment, menţionând, între altele, că ardeleanul Onisifor Ghibu, la fel ca basarabeanul Vasile Stroiescu au fost foarte diferiți de persoanele înstărite din zilele noastre.
Menţionând apoi alte asemănări și diferențe între ceea ce s-a întâmplat în Transilvania și Basarabia din acea vreme, Alexandru Herlea a rezumat: „Este o forță credința că Unirea se va întâmpla”.
Participanții au discutat atât despre aspectele istorice, cât și despre posibilitatea înfăptuirii Unirii în zilele noastre.
Vasile Calmațui, președintele Clubului Liberal Paris, a menţionat că în 2013 CLP împlinește 3 ani și că fondarea sa în ziua Unirii nu este o simplă coincidență. Apoi, a trecut în revistă acțiunile CLP din ultimul an și a adăugat că „după cum s-a văzut și în film, deseori în istorie nu aduce anul cât aduce ceasul, de aceea trebuie să fim constant uniți și să ne întărim rândurile”.
Alexandru Levițchi, secretarul asociației LaParis, a relevant că una din realizările cele mai mediatizate ale diaporei a fost nepermiterea instituirii unor cote exagerate la taxa de drum (vinieta), dar că “este regretabil faptul că conducerea Republicii Moldova a uitat că este la putere datorită diasporei”.
Nicolae Dragomir, președintele Clubului Liberal Seine-Saint-Denis 93, i-a invitat pe cei prezenți la un miting în ziua de duminică, 7 aprilie 2013, ora 16:00, în faţa Ambasadei Republicii Moldova din Paris.
„Și în acest an vom protesta contra faptului că niciun polițist, niciun funcționar nu a fost tras la răspundere pentru tinerii uciși și maltratați în străzi și comisariate!”, a declarat Nicolae Dragomir.
Tot la 27 martie a avut loc Conferința științifică „Rolul Franței în realizarea și recunoașterea internațională a Unirii Basarabiei cu România la 1918”, eveniment pregătit şi desfăşurat de 4 asociații ale diasporei românilor de pe ambele maluri ale Prutului: Asociația Connexions Moldavie, Asociația Doctorilor și Doctoranzilor Basarabeni din Franța, Asociația Toți Români și Asociația Clubul Liberal Franța (organizatorii conferinței: Violeta Griţcan, Dorin Duşciac, Mihai Dobrin).
Invitatul de onoare al conferinței a fost Octavian Țâcu, doctor în istorie, conferențiar, specialist în chestiunea Basarabiei, în prezent ministru al Tineretului și Sportului din Republica Moldova.