Într-o adresare către cetățenii Republicii Moldova, ministrul Afacerilor Interne în exercițiu, Dorin Recean, în numele MAI își cere scuze de la cetățeni pentru comportamentul pe care l-a avut poliția în 2009 și pentru faptul că unii polițiști au preferat să asculte ordine politice ce contravin legilor Republicii Moldova și drepturilor omului.
Totodată, acesta susține că, acum patru ani în centrul Chișinăului angajații Ministerului Afacerilor Interne nu au reușit să apere cele mai importante clădiri ale statului, nu au reușit să apere Declarația de Independență a Republicii Moldova, iar acesta s-a întâmplat nu pentru că poliția nu ar fi fost suficient de pregătită, ci pentru că polițiștii au primit ordine de la persoane implicate politic, ordine care urmăreau un interes politic îngust și nu reprezentau interesul Republicii Moldova. De asemenea, ca urmare a unor ordine politice, o parte din polițiști au participat la acte de tortură și comportament inuman și degradant. „Luna aprilie a anului 2009 a fost o lună neagră pentru Poliția Republicii Moldova, o lună în care poliția a fost în slujba unui interes îngust și contra propriului popor”, se mai arată în adresare.
Dorin Recean mai spune că, cea mai mare pată pe obrazul justiției moldovenești rămâne faptul că cei care au dat ordinele în aprilie 2009 nu au fost acuzați și condamnați pentru crimele comise, iar cei care au interzis poliției să apere Parlamentul, Președinția și Declarația de Independență, cei care au ordonat intrarea în forță și arestarea ilegală a tinerilor sunt în libertate.
De asemenea, acesta susține că nu ar trebui să uităm că mulți dintre polițiștii implicați în protejarea președinției și parlamentului sunt și ei victime ale deciziilor politice criminale, decizii care au rămas nepedepsite până acum. „Sunt mai mult de 100 de polițiști traumați ca urmare a dislocării fără echipament și fără drept de a lua decizii. Și ei sunt victime ale politicienilor care au considerat poliția și legea – instrumente pentru interesul lor personal sau de grup.”, se arată în sursa citată.
Aici puteți găsi adresarea integrală.