Presa din Rep. Moldova este doar parțial liberă, susțin experții de la Centrul pentru Jurnalism Indepenedent (CJI) care au lansat astăzi Indexul Libertății Presei.
Astfel, potrivit Indexului, Rep. Moldova a înregistrat un indicator de 5 puncte din 7 la libertatea presei, fiind urmată apoi de Georgia, Armenia, Ucraina, Azerbaidjan și Belarus.
Directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, a specificat faptul că Indexul Libertății Presei măsoară gradul de libertate a presei și este realizat în cadrul proiectului „Monitorizarea Libertății Presei în Țările Partaneriatului Estic”, implimentat de CJI.
Primul număr a cuprins perioada 1 aprilie – 30 iunie curent, iar la elaborarea acestuia au participat 10 experți, membri ai societății civile, jurnaliști și juriști.
„Criteriile de evaluare s-au referit doar la nivelul de libertate a presei și nu au tangență cu calitatea. Fiecare din cei zece experți a primit câte un chestionar care a fost completat cu un punctaj de la 1 la 3”, a menționat Nadine Gogu.
În ceea ce privește domeniul legal, potrivit expertului în legislație media, Olivia Pârțac, acesta corespunde în totalitate normelor internaționale, mai grav stăm însă la capitolul implimentare în practică a legilor adoptate.
„Majoritatea experților consideră că legislația din R. Moldova corespunde standardelor internaționale. Avem legi destul de bune. Momentul de cotitură în politicul moldovenesc a fost anul 2009 când a fost investit un Guvern prodemocratic. Acest an este descris de experți ca un an în care au început să se adeverească acele aștepări ce țin de libertatera de exprimare, s-a diversificat și numărul de instituții media. Pluralitatea de opinii este în creștere și s-a redus interferența politică în mass-media. Tabloul la capitolul garanții legislative este aproape perfect, mai rău stăm la capitolul aplicarea legilor”, a menționat Olivia Pârțac.
Totodată, potrivit experților, autocenzura continuă să fie un fenomen frecvent, care afectează atât mass-media publică, cât şi pe cea de stat, dar şi numeroase instituţii private.
Indicatorul respectiv a fost notat cu cel mai mic punctaj din întregul Index: 0,7 puncte din 3 posibile.
Aspectele pozitive în domeniul mass-media din R. Moldova se referă la dezvoltarea noilor media, dreptul la libertatea de exprimare și a domeniului internetului.
Sursa: Privesc.eu