După ce un grup de găgăuzi au strâns 5000 de semnături în vederea obţinerii independenţei faţă de Republica Moldova, liderii găgăuzi amenință cu organizarea unui referendumului pentru retragerea Găgăuziei din componenţa Republicii Moldova și aderarea acesteia la Comunitatea Economică Euroasiatică.
Ivan Burgundji, deputat în legislativul de la Comrat, a anunțat pentru KARADENIZ PRESS că Adunarea Populară a Găgăuziei va iniția consultări publice cu locuitorii și oficialitățile din localitățile din autonomie cu privire la inițiativa ieșirii Găgăuziei din componenţa Republicii Moldova.
Deputatul găgăuz, fost reprezentant al Găgăuziei la Tiraspol, a semnat o decizie în acest, în care se subliniază că „în aceşti ani, Găgăuzia a pierdut posibilitatea de a-şi delega reprezentanţii în parlamentul ţării, legislaţia Republicii Moldova nu a fost ajustată nici pînă acum la normele legii cu privire la Găgăuzia, asa cum cere hotărîrea Parlamentului ţării (…). Dimpotrivă, Parlamentul Republicii Moldova continuă să adopte legi care contravin în mod direct normelor legii menţionate şi intereselor Găgăuziei”.
Direcția pro-europeană a Rep. Moldova deranjează liderii găgăuzi?
Liderii găgăuzi se arată nemulțumiți de faptul că „Conducerea ţării a proclamat obiectivul strategic de integrare în Uniunea Europeană fără a ţine cont de opinia Găgăuziei”, astfel considerându-se oportună analizarea de către Găgăuzia a posibilității “de revizuire a acordului său pentru autodeterminare în componenţa Moldovei din anul 1994″.
De asemenea, autorii deciziei au afirmat că în cazul în care autorităţile de la Chişinău nu îşi vor reconsidera politica în raport cu Găgăuzia, grupul de iniţiativă va cere desfăşurarea pînă în decembrie 2015 a referendumului pentru retragerea Găgăuziei din componenţa Republicii Moldova şi revenirea în cadrul Republicii Găgăuze independente, proclamate pe 19 august 1990. Surse locale, citate de mass-media, au mai subliniat că, în cadrul respectivului referendum, populația va mai fi consultată cu privire la posibilitatea aderării Găgăuziei la Comunitatea Economică Eurasiatică.
„O Republică Găgăuză normală până la summitul de la Vilnius”
Primarul orașului Ceadîr-Lunga, Gheorghe Ormanji, unul din liderii Partidului Democrat în Găgăuzia a subliniat că „Pană la summitul de la Vilnius trebuie abordată problema autodeterminării poporului găgăuz, pentru a crea o Republică Găgăuză normală”. Primarul este convins că „găgăuzii nu vor avea nimic de pierdut” și susține ideea aderării Găgăuziei independente la Uniunea Vamală Euroasiatică. „În prezent, deseori auzim că mulți doresc în Europa. Oamenii trebuie să decidă singuri. Părerea mea este că majoritatea populației dorește să adere la Uniunea Vamală”, a conchis Gheorghe Ormanji.
Reintegrarea țării condiționată: Transnistria și Găgăuzia să obțină cele mai largi împuterniciri posibile
În opinia bașcanului Găgăuziei, Mihail Formuzal, „Moldova poate spera la o perspectivă îndepărtată de reintegrare, doar dacă va recunoaște dreptul Transnistriei la cele mai largi împuterniciri posibile, inclusiv la dreptul la veto asupra deciziilor care afectează interesele populației din regiune”. Formuzal a mai menționat că, în cazul unui asemenea scenariu de reintegrare a țării, Comratul va insista asupra acordării Găgăuziei unui statut similar cu cel al Transnistriei, „Stabilitatea și durabilitatea dezvoltării Moldovei unite poate fi asigurată doar în condițiile asigurării egalității statutului Găgăuziei și Transnistriei […] Vladimir Voronin a vorbit nu o dată anume despre o asemenea formulă de reintegrare a țării. Chiar dacă acum liderul comuniștilor vine cu alte lozinci, noi rămînem pe aceleași poziții”, a conchis Formuzal.
InfoPrut reamintește că Găgăuzia reprezintă o structură teritorial-administrativă în componenţa Republicii Moldova cu statut juridic special, care prevede dreptul găgăuzilor la autodeterminare, care îşi desfăşoară activitatea în corespundere cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova, în raport cu Legea Republicii Moldova „Despre statutul juridic special al Găgăuziei (Gazauz-Eri) şi a Regulamentului Găgăuziei. Legea „Despre statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri) a fost adoptată de Parlamentul Republicii Moldova la 23 decembrie 1994, iar Regulamentul Găgăuziei, care este actul juridic de bază şi are putere juridică pe tot teritoriul Găgăuziei, a fost adoptat de către deputaţii Adunării Populare a Găgăuziei la 14 mai 1998. De la 5 iunie 1998 Regulamentul a intrat în vigoare.
InfoPrut via KARADENIZ PRESS