De anul acesta avem o nouă sărbătoare legală.
Prin Legea nr. 53/2013 se instituie pe data de 31 august Ziua Limbii Române (publicată în M.O. nr. 145/19.03.2013). În mod remarcabil, Camera Deputaţilor a adoptat legea printr-un vot aproape unanim : 312 voturi pentru, 2 voturi împotrivă (oare cine ?) şi 5 abţineri. În condiţiile contemporane, limba română (şi nu numai…) are nevoie de atenţia şi dragostea noastră. Împrumuturile de-a valma din limba engleză (romgleza…), necunoaşterea sau ignorarea gramaticii sau a topicii, denaturările introduse de folosirea sms-ului sau „discuţia” electronică sunt exemple de stres lingvistic. Românii basarabeni au fost primii care au dedicat limbii române o zi a ei ( românofobia comuniştilor moldoveni a transformat-o însă în „ziua limbii noastre”. Care ar fi aceea ?) Iată un argument în plus pentru nevoia de protecţie a patrimoniului naţional imaterial. Marile personalităţi ale literaturii noastre nu au încetat să aducă elogii limbii pe care o vorbim: Văcărescu, Eminescu, Mateevici, Nichita, Vieru… Un poet contemporan, Ciprian Nedelcu se alătură lor: „Şi-n graiul nostru zboară porumbeii / Cu primăveri pe aripi, la topit troiene / Şi tot în graiul nostru se ucid şi zmeii / Veniţi prin sat să fure cosânzene „.
Pentru manifestarea de la Clubul Ţăranului am ales filmul lui Marian Voicu – „ISTROROMÂNII” – ştiind că dialectul lor e muribund, fiind declarat de UNESCO „limba pe cale de dispariţie”. Este încă un motiv să protejăm şi să sărbătorim limba română.
Cu acestea în gând, vă invităm marţi, 27 august 2013, ora 18:00, la CLUBUL ŢĂRANULUI, să ne (re)descoperim graiul şi “GRAIURILE”.
Preşedintele Institutului Fraţii Golescu pentru relaţii cu românii din străinătate, av. dr. Mihai Nicolae