Primul ministru al Rep. Moldova, Iurie Leancă, a participat ieri la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, unde a ținut și un discurs.
În cadrul celei de-a 68-a sesiuni a Adunării Generale ONU, de la New York, Iurie Leancă a vorbit despre principalele probleme ale Rep. Moldova, printre care s-au numărat dezvoltarea economică, securitatea energetică, drepturile omului şi reglementarea transnistreană.
„Pentru Republica Moldova, dezvoltarea durabilă este singura modalitate de a asigura o viaţă decentă pentru cetăţenii săi. Pentru aceasta trebuie să asigurăm dezvoltarea economică, securitatea energetică, dar şi un mediu ecologic. În acest context, Guvernul colaborează activ cu actori internaţionali, în special cu Uniunea Europeană care joacă un rol de lider în acest domeniu şi este ca un punct de referinţă pentru politicile noastre naţionale”, a declarat prim-ministrul.
Potrivit unui comunicat de presă, Iurie Leancă a afirmat că aspectele ce se referă la eradicarea sărăciei, asigurarea drepturilor omului, toleranţa, accesul la educaţie de calitate, nediscriminarea, crearea locurilor de muncă decente pentru toţi, conservarea naturii şi a biodiversităţii, ar trebui să fie prioritare în următorii ani pe agenda Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Şeful Guvernului a accentuat rolul instituţiilor internaţionale în asigurarea drepturilor omului în Republica Moldova şi a reiterat că acest obiectiv este unul prioritar pentru ţara noastră.
„Republica Moldova promovează un program intens şi cuprinzător de reforme în domeniile: politic, economic, instituţional, legislativ, demografic, judiciar şi altele. Avem un angajament ferm de a construi un stat de drept, bazat pe principii de transparenţa şi responsabilitate. Prin aceste eforturi deloc uşoare, am devenit un partener credibil pe plan internaţional şi suntem determinaţi să avansăm pe această cale în continuare”, a mai spus prim-ministrul.
Totodată, Leancă a menţionat că Guvernul Republicii Moldova s-a angajat să realizeze un nou curs de modernizare tehnologică pentru a facilita accesul populaţiei la serviciile publice, iar în realizarea agendei sale externe Guvernul ţinteşte îndeplinirea obiectivului strategic al acestui stat – integrarea europeană, care deschide noi perspective pentru cooperarea internaţională în toate domeniile.
Prim-ministrul s-a referit şi la soluţionarea problemei transnistrene, subliniind că reintegrarea Republicii Moldova este prioritatea strategică a Guvernului. Acesta prevede consolidarea populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului în jurul obiectivelor comune, oferindu-le oamenilor un viitor mai bun. Aceasta înseamnă, de asemenea, eliminarea provocărilor, asigurarea drepturilor fundamentale ale omului şi a securităţii în regiune. Premierul a accentuat că Republica Moldova pledează pentru continuarea măsurilor de consolidare a încrederii cu participarea plenară a partenerilor implicaţi în acest proces.