La aproape 200 km de graniţa cu România, în Ucraina, se găseşte cea mai izolată comunitate vorbitoare de limbă română, ai cărei membri sunt cunoscuţi sub numele de volohi.
Cu doar câteva săptămâni în urmă, Fundaţia EMA a fost anunţată că undeva, în Ucraina, se găseşte o comunitate de români ce trăiesc într-o sărăcie lucie. Astfel, în 6.02.2011, o echipa de voluntari EMA au pornit, cu ajutorul unui ghid, către această locaţie unde trăiesc aproximativ 1900 de suflete din care, atenţie, aproape 1200 de copii ! După „mici peripeţii” şi aproape 8 ore de mers, am descoperit cătunul volohilor şi da, se vorbea româneşte ! Fiind în principiu mai mult o deplasare de recunoaştere, nu am luat cu noi decât câteva cutii cu jucării ( primite în iarnă prin intermediul grupului B.S.R.P.P. din Belgia ), în timp ce alţi prieteni ai „expediţiei” au adus alimente şi dulciuri. Deşi cantitativ nu a fost prea mult, bucuria copiilor a fost imensă iar emoţia momentului nu va fi uitata niciodată, cu siguranţă. Iată impresia Cameliei Pop, voluntar EMA aflat la prima sa misiune în cadrul organizaţiei:
Nesomnul, zbuciumul, frigul, toate pălesc în faţa sclipirii din ochii unor copii uitaţi de lume dar de D-zeu nu. Am ajuns după ore bune , plecaţi cu noaptea în cap, după ce ne rătăcisem puţin, şi am găsit nişte oameni simpli, cărora, cred, că simpla prezenţă a noastră le făcea bine. Nu ştiau ce vrem, ce căutăm acolo dar erau nerăbdători să afle…de aceea se strângeau unul câte unul şi apoi zece câte doi’şpe… Am împărţit cadourile , am făcut poze cu ei, cei mai în vârstă ne-au alimentat curiozităţile, copii ne-au cântat cântecele şi totuşi am plecat oarecum tristă pentru că îmi rămăsese în minte întrebarea pusă de mulţi copii de acolo: când mai veniţi? E frustrant că nu poţi să faci mai mult…
În viitorul apropiat ne-am dori să reuşim să organizăm, împreună cu alte asociaţii şi oameni cu suflet, o acţiune mult mai amplă pentru aceşti copii necăjiţi.
Felicitări pentru implicarea în această acţiune pentru Ioan Mihai Botoş, Ionica Maris, Liviu Siman şi voluntarii Fundaţiei EMA !
Sursa: Emergency Medical Assistance
Notă Info Prut: În localitatea Poroşcovo, Ucraina, regiune din apropierea graniţei cu Slovacia locuiesc aproximativ 2000 de români (volohi). Aceştia sunt urmaşii membrilor detaşamentelor militare aduse în zonă în perioada Regatului Ungariei, din Transilvania, pentru apărarea cetăţilor încă în secolul al XIV-lea. În perioada sovietică, pentru a-şi câştiga existenţa volohii au muncit pe întregul teritoriu al Uniunii Sovietice. În 1992, aceştia întemeiază localitatea Poroşcovo, iar în prezent trăiesc la limita sărăciei şi vorbesc un dialect al limbii române vechi. Aceştia au reuşit să-şi păstreze tradiţiile fără şcoală sau biserică, în ciuda faptului că autorităţile ucrainene nu-i recunosc drept minoritate etnică.