În Republica Moldova, acum se vorbește oficial limba română. Publicația The Washington Post notează că instituția Curții Constituționale din Republica Moldova a decis că limba oficială trebuie să își schimbe denumirea din ,,moldovenească” în ,,română”.
Moldovenii și românii vorbesc aceeași limbă, cu mici diferențe determinate de influențele istorice, mai scrie Washington Post. Limba a fost redenumită ,,moldovenească” de regimul sovietic pentru a accentua separarea de România.
Washington Post anunță că schimbarea a fost întâmpinată cu critici de către opoziția comunistă de la Chișinău, dar cu entuziasm de oficialitățile din România, precum președintele Traian Băsescu, care a văzut în hotărâre un ,,act de dreptate”.
Moldova a fost parte a României până în 1940, când a fost anexată de sovietici, menționează Washington Post. Ulterior, în 1991, Moldova și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică aflată în colaps.
,,Săptămâna trecută, guvernarea pro-europeană a semnat un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană”, încheie publicația.
InfoPrut amintește că joi Curtea Constituțională a decis că denumirea limbii de stat în Republica Moldova este ,,limba română”.
Potrivit deciziei CC, Declarația de Independență face corp comun cu Constituția, iar în cazul în care apar divergențe, textul Declarației de Independență prevalează.