Astăzi, 3 martie, a fost publicat un raport al Comitetului Consiliului Europei pentru Prevenirea Torturii (CPT) cu privire la situaţia penitenciarelor din Republica Moldova. Evaluarea a fost efectuată în perioada 21-27 iulie 2010 asupra subiectelor legate de tortură şi drepturile deţinuţilor din regiunea transnistreană.
Obiectivul iniţial a constat în reevaluarea sistemului penitenciar şi a activităţii poliţiei din partea stângă a Nistrului. Din cauză că nu au avut acces la deţinuţii aflaţi în arest preventiv, acest lucru reprezentând o încălcare a caracteristicilor fundamentale ale mecanismului de prevenire a torturii, vizita comisiei în regiune a fost suspendată. Excepţie au făcut penitenciarele nr. 8 şi nr. 12 care se află sub autoritatea Ministerului Justiţiei de la Chişinău, situate în Bender, într-o zonă controlată de autorităţile transnistrene. În penitenciarul nr. 12 au fost analizate atât relaţiile violente dintre prizonieri, cât şi tratamentele dure ale gardienilor faţă de prizonieri în vederea menţinerii ordinii. De asemenea, în penitenciarul nr. 8, s-a constatat limitarea condiţiilor de trai, şi anume accesul la apă şi energie electrică, chiar debranşarea de la sistemul orăşenesc de canalizare. La aceste observaţii, autorităţile de la Chişinău au răspuns afirmativ la sugestia comisiei de a dezvolta o strategie eficientă pentru negocierea cu autorităţile transnistrene pentru ca starea lucrurilor să revină la normal.
Mai mult, au fost observate îmbunătăţiri în tratamentul faţă de persoanele reţinute de poliţie. În urma acţiunilor întreprinse după evenimentele din aprilie 2009, o serie de ofiţeri de poliţie au fost concediaţi, ceea ce a dus la micşorarea numărului de cazuri în care se aplicau rele tratamente deţinuţilor. În plus, cu scopul de a descuraja orice altă tentativă, a fost creată şi o divizie specială anti-tortură în cadrul Procuraturii Generale.
În urma asigurărilor primite din partea autorităţilor de la Chişinău cu privire la măsurile drastice care urmează a fi luate atât în vederea accesului liber în teritoriu pentru efectuarea unei vizite fără restricţii, şi continuarea îmbunătăţirii sistemului de pregătire a personalului de poliţie, o nouă evaluare a fost planificată pentru anul 2011.
Foto: fsanp.ro