În ciuda eforturilor internaționale de a crea o presă independentă, Rusia manipulează mass-media din fostele republici sovietice pentru a induce dependența față de federație și pentru a menține un climat de neîncredere al populației față de Occident, ajutând astfel Moscova să-și atingă obiectivele politice și comerciale, se arată într-un raport al Center for International Media Assistance.
În raportul „Ultima suflare a imperiului: Încercările Rusiei de a controla mass-media din fostele republici sovietice”, se arată că spațiul de informare din Rep. Moldova este dominat de media rusă.
Rep. Moldova are patru frecvențe de stat care difuzează trei canale TV, dintre care două sunt străine- un canal din Rusia și unul românesc.
Deși limba oficială a Rep. Moldova este limba română, limba rusă domină multe aspecte ale vieții cotidiene și al petrecerii timpului liber- cinematografe, cluburi de noapte și mall-uri, fapt care oferă un avantaj televiziunii ruse. Cetățenii acestui stat tind să aibă o încredere mai mare în media rusă; într-un raport din 2008 se arată că 67,6% dintre aceștia au încredere în canalele TV în limba rusă.
Compania Teleradio Moldova nu este nici populară, nici bine-văzută în Rep. Moldova, lăsând astfel cale liberă altor actori străini. O consecință este confuzia. În 2008, în timpul războiului ruso-georgian, 20% dintre respondenții unui sondaj al Fundației Eurasia, referitor la percepțiile legate de procesul integrării europene al Rep. Moldova, au spus că Rusia este de vină (pentru războiul ruso-georgian- n.n.), în timp ce 32% au răspuns că de vină este Georgia, iar 10% au fost de părere că vina aparține SUA, care nici nu era implicată în conflict.
Consultați raportul aici.