Până la finalul anului 2014, Rep. Moldova și Georgia vor încerca să semneze Acordul de Asociere și cel de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, inițiate în noiembrie 2013, la Vilnius. Ambele state au nevoie de susținere intensivă din partea Uniunii Europene pentru a străbate parcursul început, scrie Judy Dempsey pentru Carnegie Europe.
În preajma Summit-ului Parteneriatului Estic, Rusia a încercat tot posibilul să împiedice Rep. Moldova să parafeze Acordul de Asociere, care formula cadrul de cooperare cu UE. În ciuda embargoului impus și a a amenințărilor cu tăierea gazului, guvernul Rep. Moldova a rămas ferm pe poziție, precizează sursa citată.
,,Dar să nu vă imaginați pentru o secundă că Rusia va renunța la încercările ei de a împiedica atât Rep. Moldova, cât și Georgia, să își consolideze relațiile cu UE. Din momentul în care Jocurile Olimpice de la Soci se vor încheia, președintele rus Vladimir Putin își va concentra atenția din nou asupra celor două state, cu scopul de a slăbi sprijinul public pentru acordurile stabilite cu UE”, se arată în articolul din Carnegie Europe.
În viziunea centrului european, Rep. Moldova Moldova este deja vulnerabilă la presiunea Rusiei. Cu un guvern Leancă prea puțin unit și o opoziție comunistă care a întors spatele proiectului european, va fi nevoie de un efort uriaș din partea UE să susțină Acordul de Asociere.
Carnegie Europe amintește faptul că Rep. Moldova rămâne dependentă de gazul rusesc și că nu mai devreme de 2020 va fi posibilă interconectarea prin gazoductul Iași-Ungheni dintre România și Rep. Moldova.
Informare asupra beneficiilor integrării în spațiul comunitar, liberalizarea vizelor, burse pentru studenți și specialiști trimiși în Rep. Moldova sunt câteva soluții pe care UE le poate implementa pentru a asigura continuitatea traseului european al Rep. Moldova, concluzionează Carnegie Europe.