Reprezentantul special al Federaţiei Ruse pentru conflictul transnistrean, Serghei Gubarev, a declarat marți, în cadrul unei întrevederi cu Nina Ștanski, așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, că decizia Republicii Moldova de a formaliza relația sa cu Uniunea Europeană a adus o nouă dimensiune în procesul căutării de soluții pentru conflictul transnistrean și că noile circumstanțe trebuie evaluate pentru a minimaliza impactul potențialului lor distructiv asupra procesului de reglementare.
Gubarev a ținut să precizeze că în cadrul discuțiilor pe care diplomații ruși le-au purtat cu Eugen Carpov despre viitoarea rundă de negocieri, reprezentantul Chișinăului nu a părut să aibă nicio idee clară asupra a ceea ce ar trebui abordat în continuare.
Potrivit site-ului așa-numitului minister de externe de la Tiraspol, la întrebarea unor jurnaliști cu privire tactica pașilor mici în soluționarea diferendului transnistrean, diplomatul rus a menționat că problemele care s-au acumulat pe parcursul a mai mult de 20 de ani nu pot fi rezolvate într-o lună sau un an. ,,Separarea de facto între Transnistria și Republica Moldova a generat un stil de viață și de dezvoltare diferit pentru fiecare. Cu toate acestea, vom continua munca în vederea aducerii părților împreună, precum și în a crea măsuri de consolidare a încrederii”, a explicat Gubarev.
InfoPrut amintește că următoarea rundă de negocieri în formatul ,,5+2” va avea loc la Viena, în perioada 27- 28 februarie.